Vespe ipak nadjačale kišu


Jedne su došle na vlastiti pogon, druge zbog nestabilnih vremenskih prilika zaštićene od kiše u kombijima, pa se na startu petog jubilarnog izdanja oktanske manifestacije "Vespa euro rally". Europski susret - Izložba Istra bez granica - povijesni registar Vespa pod nazivom "Kašteli i tvrđave Istre", u buzetskoj starogradskoj jezgri ipak moglo vidjeti desetak raritetnih vespi, ali i nekoliko starodobnih vozila iz Hrvatske, Italije i Srbije. Neki su se vespisti pridružili u Labinu pa ih je ukupno bilo petnaestak.

Među onima koji su riskirali da ih zapljusne kiša bio je Denis Millo iz Muggie koji na svojoj Vespi Piaggo proizvedenoj 1983. godine zbog ovog susreta uključujući i vespa rally i povratak kući, prošao više od 250 kilometara. -Volim ovakve susrete, družimo se međusobno, vozimo na vespama, upoznajemo Istru. Moja mama je rodom iz Buja i ja se osjećam kao Istrijan, povjerio nam je Denis.

Susretom se želi promovirati vespe starijeg godišta koje su europska baština, neke od njih pravi su muzejski primjerci, a takva je bila i najstarija vespa susreta. Vladan Konstantinović iz beogradskog Vespa kluba Srbije, rekao nam je da je to dosta rijedak model proizveden 1955. godine u svega jedanaest tisuća primjeraka, čija je tržišna cijena između 12 i 15 tisuća eura.

 - Od Beograda do Poreča i sada do Buzeta prošao sam oko 700 kilometara, a vespa se vozila u kombiju specijalno prepravljenom za prijevoz vespi. Vespa je gradski skuter nezahvalno ju je voziti na duže relacije, a uz to je i raritetna, pojasnio je Konstantinović.

Vespisti su iz Buzeta krenuli na rally dug 124 kilometra na relaciji Buzet - Boljun - Kršan - Labin - Sv. Petar u Šumi - Poreč. - Vespista bi bilo više da su vremenske prilike bile povoljnije, izjavio je Boris Jurevini, predsjednik Nacionalnog saveza udruga i vespista Hrvatske koji ovu manifestaciju organizira pod pokroviteljstvom župana Istarske županije i u suradnji s brojnim sponzorima kao i Mjesnim odborom Buzet - Stari grad.

- Buzet i vespe vole se već pet godina, jest da nam je ove godine vrijeme malo poremetilo planove. Manifestacija je dobra i za sam Buzet, malo promidžbe nije naodmet, vespisti su zadovoljni s nama kao domaćinima i nadam se da će susret vespista i dalje biti lijepa tradicija, naglasila je predsjednica MO-a Nadija Šestan. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter