Vespa za sva vremena


Mnogi prolaznici zaustavljali su se danas na Portarati da bi razgledali jednu od 12 vespi koje su se našle na izložbi na otvorenom u povodom 60 godina vespizma u Istri. Nemali broj Puljana i turista nije mogao odoljeti da se ne slika pokraj ljepotica na dva kotača iz 50-ih, 60-ih i 70-ih godina.

Kako nam je rekao Ivan Rabar, tajnik Vespa kluba Istra, sve su vespe stigle na ovu smotru iz Istre, a dvije su njihovi vlasnici dovezli čak iz Trsta. Rabara smo pitali što je to toliko privlačno i romantično u vespama da imaju tako puno obožavatelja diljem svijeta, pa i u Istri, ali i da uspijevaju izmamiti osmijeh na svačije lice.

- Pa, ne bih to znao objasniti. To nije ni skuter ni motocikl, vespa je jednostavno vespa i nema zamjenu. Moja vespa je iz 55., a kupio ju je moj djed i svaki dan išao s njom na posao. Uza sve automobile i Tomosove motocikle koji su se tih godina vozili, moj djed je kupio upravo vespu, i tako sam ja odrastao uz nju. Među najstarijim vespama koje su ovdje imamo jednu koja je 1954. slikana u Vodnjanu i njezin vlasnik je još uvijek živ, rekao je Rabar.

Najstarija vespa koja se našla na izložbi je iz 1950. godine, kraj nje su se našle još dvije ljepotice godinu dana mlađe, iz Trsta su došle dvije vespe V30 farrobasso od 125 kubika, jedna vespa lambretta iz 1959. godine, vespa sprint i vespa rally iz 60-ih godina te vespe special PX iz 70-ih i 80-ih godina. Sve će one već idućeg vikenda biti dio povorke od 60 vespi iz Hrvatske i okolnih zemalja koje će sudjelovati na prvom međunarodnom susretu ljubitelja vespi "Istra bez granica" i odvoziti rally Kopar - Livade - Buzet - Kopar. (Napisala i snimila P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter