Vespa stara 70 godina u Zajednici tehničke kulture


U prostoru Zajednice tehničke kulture na Glavinićevom usponu do nedjelje traje zanimljiva izložba starih Vespi. Može se razgledati 20-ak vespi koje su od 1949. do 1989. godine vozile po našem području. To su vozila članova Vespa kluba Istra koji izložbu organizira u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture, Hrvatskim autoklubom Pula-Rovinj, Turističkom zajednicom Grada Pule i Nacionalni savezom Vespa klub Hrvatske.

Kako saznajemo od organizatora iz Old timer kluba "Histria" Borsa Jurevinija, dosad je ovu izložbu pogledalo više od 10 tisuća osoba s čime su izuzetno zadovoljni. Samo jutros, kaže nam, tu je izložbu pogledalo više od stotinu osoba.

- Najstarija Vespa datira iz 1948. godine, a kao što je vidljivo, neke od njih, uključujući i tu, imaju pločicu da su evidentirane u povijesnom registru Vespi koji postoji u talijanskom gradu Trentu. Prvih deset Vespi smo i registrirali na taj način uz blagoslov talijanskih konzervatora koji su nam na taj način ovjerili izvornost. Danas imamo u klubu ukupno 37 takvih Vespi, a do kraja godine planiramo ih imati 40 s registracijom izvornosti. Međutim, neke tu izvornost nikad neće imati, jer ili nemaju originalne motore ili nisu odgovarajuće boje - ustvrdio je Jurevini.

Svi ljubitelji Vespi koji ne stignu razgledati ovu izložbu, moći će uživati u ovim ljubimcima na dva kotača već 18. rujna kad u Motovunu započinje dvodnevni susret starih Vespi, organiziran na europskoj razini. Vozači će se tako prvi dan voziti preko Učke, Lovrana, Pićna i Gračišća do Pazina, a drugog dana preko Karojbe i Višnjana sudjelovati u Taru na trci Vespaša, dok će podjela nagrada biti u Poreču. Istovremeno će biti organizirana i prigodna izložba Vespi u Motovunu.

Svi zainteresirani izložbu mogu razgledati do nedjelje svaki dan od 10 do 12 sati i od 18 do 21 sat. Ulaz je besplatan. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter