Vesna Vulovic nakon 40 g. progovorila o kobnom JAT-ovom letu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vesna Vulovic, srpska stjuardesa koja je upisana u Guinnessovu knjigu rekorda kao rekorderka za pad s velike visine preživljen bez padobrana, prošlog je tjedna povodom 40 godina od avionske nesrece koju je preživjela dala intervju danskoj državnoj televiziji, otkrivajuci da se ni danas nije psihicki oporavila od te traume.

Bivša JAT-ova stjuardesa 26. sijecnja 1972. jedina je preživjela pad putnickog zrakoplova DC-9 na letu iz Stockholma za Zagreb. Zrakoplov se srušio iznad sela Srbske Kamenice u tadašnjoj Cehoslovackoj. Vulovic je preživjela kao jedina od šest clanova posade i 22 putnika. Nakon 27 dana provedenih u komi i 16 mjeseci rehabilitacije, vratila se na posao i nastavila raditi u JAT-u, ali više ne kao stjuardesa.

- Svaki put kad se sjetim nesrece, obuzme me težak osjecaj krivnje što sam preživjela i rasplacem se. Pomislim i da bi možda bilo bolje da nisam preživjela. Mnogo je lakše umrijeti. Puno je teže bilo meni preživjeti, nego onima koji su umrli, kaže danas Vesna Vulovic, koja je zahvaljujuci tom tragicnom dogadaju stekla svjetsku slavu, a s "trona" Guinnessove knjige rekorda skinula Paula McCartneya.



Bivša stjuardesa jugoslavenske aviokompanije danas je u mirovini i živi u Beogradu vrlo povuceno i skromno, u društvu  svojih macaka. Osobito joj je teško, priznala je, u vrijeme kad se bliži godišnjica fatalnog leta. "Mogla bih po citav dan plakati", izjavila je Vulovic.

Tada 22-godišnja stjuardesa kobnog se dana nalazila u repu zrakoplova koji je letio na visini od 10.160 metara. Cudom je preživjela pad, ali je zadobila teške tjelesne ozljede - imala je frakturu lubanje, slomljene su joj noge i bila je nekoliko mjeseci paralizirana.

Nakon dvije operacije i višemjesecnog oporavka, ponovno je prohodala. "Ja sam kao macka, imam mnogo života", zakljucila je Vulovic.



Podmetnut eksploziv

Istragom je utvrdeno da je do nesrece došlo nakon što je eksplodirala bomba podmetnuta u zrakoplov. Kao objašnjenje preživljavanja pada spominjala se cinjenica da se u trenutku nesrece Vesna Vulovic nalazila u stražnjem dijelu zrakoplova i da je, kao posljedica eksplozije, stražnji dio zrakoplova spiralnom putanjom pao na tlo i zatim klizao po snježnoj padini, što je navodno usporilo udar.

Preživjela stjuardesa, kako kaže, uopce se ne sjeca pada zrakoplova. "Ne pamtim nesrecu, samo se sjecam da sam se probudila u ceškoj bolnici i pitala lijecnika cigaretu", otkriva danas Vulovic.

Sjeca se i da je tek nakon nesrece shvatila da su ostali clanovi posade imali neki loš predosjecaj u vezi s letom, dok jedino nju takvi strahovi nisu mucili. Kaže, medutim, kako je s još troje clanova posade prije leta lutala gradom tražeci poklone za svoje obitelji. "Kao da smo osjecali da ih više necemo vidjeti", kazala je Vulovic.



Odbila BBC i Oprah

Iako su i oni od nje tražili intervju, ispricala se, kaže, BBC-u i Oprah Winfrey, a za dansku je televiziju odlucila govoriti jer je to zemlja s kojom je vežu prve 22 godine života, "prije pada u ponor".

- S Danskom povezujem svoje prve 22 godine života, onog divnog, bezbrižnog, sretnog života. Poslije toga nastaje ponor, ustvrdila je Vulovic. Kad bi danas mogla birati, dodala je, "naravno da bi izabrala da ne leti i ne doživi nesrecu".

Zanimljivo je, naime, da je na kobni let krenula greškom, jer na njemu uopce nije trebala biti. Ispostavilo se da je na tom letu trebala biti njena imenjakinja, a ne ona, no Vesna Vulovic bila je sretna zbog zabune jer je mogla prvi put letjeti u Dansku.

O tome što je doista srušilo avion kojim je letjela, postoje kontroverze. Prema službenoj verziji objavljenoj nakon nesrece, JAT-ov zrakoplov na letu iz Zagreba u Kopenhagen srušio se u šumu blizu Srbske Kamenice. U padu su poginula 23 putnika i cetiri clana posade.

Jedina je preživjela tada 22-godišnja Vesna Vulovic, koju su spasioci pronašli ozlijedenu u srušenom zrakoplovu. Jugoslavenske vlasti za nesrecu su optužile hrvatske separatiste iz ustaškog pokreta koji su navodno u zrakoplov podmetnuli bombu.

Ceški projektil srušio zrakoplov?

Više godina kasnije, mediji su iznijeli novu teoriju o uzroku pada JAT-ovog zrakoplova, tvrdeci da su ga piloti MiG-a cehoslovacke vojske zamijenili za neprijateljsku letjelicu te srušili zrakoplov u pokušaju prisilnog slijetanja.

Njemacki dopisnik iz Ceške Peter Hornung-Andersen, pozivajuci se na dokumentaciju iz tajnih službi i razgovore sa strucnjacima i svjedocima nesrece, ustvrdio je da je citava prica falsificirana te da je zrakoplov pao jer ga je greškom pogodila ceška protuzracna obrana, a u trenutku rušenja bio je jedva koju stotinu metara u zraku.

Prica o bombi, tvrdi, izmišljena je da bi se prikrila greška ceških službi.

- Svakakve price su kružile, a na kraju ce ispasti da nisam ni bila u avionu, komentar je Vesne Vulovic, koja ne sumnja da je u avionu bila bomba, cija je detonacija srušila letjelicu.

U avion se ulazilo kao u autobus

- Naš avion je doletio iz Stockholma, u Kopenhagenu je bila smjena, i mi smo preuzeli avion s bombom. U to se vrijeme u avion ulazilo kao u autobus, mogli ste uci na svim usputnim stanicama, a mjere kontrole nisu bile kao danas. Poslije te nesrece uvedena su nova pravila, izjavljuje Vulovic.


Podijeli: Facebook Twiter