Vesna Pusic uci diplomate lijepom odijevanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od jeseni ove godine više nitko u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova nece moci tvrditi da ne zna kako se pristojno odjenuti za pojedine protokolarne prigode.

Ministarstvo u rujnu namjerava otisnuti publikaciju pod naslovom "Diplomatski dress code" iz koje ce pridošlice u diplomatski sustav moci nauciti kako se trebaju odjenuti za, primjerice, poslovni sastanak, diplomatsko primanje, razne audijencije i slicna dogadanja.

Rad u vanjsko-politickom Ministarstvu po mnogocemu je specifican, pa tako na Zrinjevcu vrijede možda i stroža pravila odijevanja nego u nekim drugim tijelima državne uprave. Zato su i bivše uprave Ministarstva uvodile red po pitanju prikladne odjece, ne dopuštajuci, primjerice, da se na posao dolazi u traperu, sportskoj odjeci, kratkim hlacama, majicama bez rukava i slicnim odjevnim predmetima.

U diplomaciji treba biti pristojno odjeven, u tamnoj odjeci, dugih rukava, odjeci koja ne odvlaci pozornost od onoga što govorite. Znalo se, medutim, dogadati da pojedinci dolaze u "havajkama" ili da na radnom mjestu sjede u trenirci", prisjeca se jedan od bivših dužnosnika Ministarstva.

Djelatnici su se u meduvremenu ipak prilagodili diplomatskom "odjevnom" kodu, ali da bi onima koji tek ulaze u diplomaciju pravila bila jasnija, Ministarstvo ce za 62.500 kuna pripremiti i tiskati spomenutu brošuru koju su izradili karijerni diplomati iz resornog ministarstva. Svota predvidena u proracunu namijenjena je iskljucivo za pokrivanje troškova tiskanja, jer su autori izradili brošuru bez naknade.

Publikacija ce biti korištena i na Diplomatskoj akademiji Ministarstva na kojoj se obrazuju mladi karijerni diplomati koji ce na taj nacin, kažu na Zrinjevcu, dobiti prakticne savjete koji, uz pravila lijepog odijevanja, obuhvacaju i domenu poslovnog bontona. (I. FRLAN/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter