Vesna Pusić: Referenduma o ćirilici neće biti!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon zbivanja u Vukovaru i pokretanja referenduma o braku za izmjene Ustava, s prvom potpredsjednicom Vlade i šeficom HNS-a Vesnom Pusić razgovarali smo o podjelama u društvu i odgovorima koalicijske Vlade na prijetnje desnice.

- Vladi je spriječen prolazak kolone u Vukovaru - što se u Vladi planira poduzeti prema onima koji su dirnuli u institucije države?

- U Vukovaru se na Dan sjećanja dogodila blokada cijele Vlade, na čelu s predsjednicima države, Sabora i Vlade i to od strane organizirane stranačke milicije. Bilo je to iskorištavanje Vukovara i njegove žrtve za stranačko politikantstvo. Ali naša poruka je jasna - Vlada će nastaviti držati se Ustava i zakona, jer nitko nema pravo destabilizirati ovu državu i njene institucije.

- Tvrdite, dakle, da nije prvo bio Stožer, pa da se HDZ "nakačio" na njega, nego da je HDZ upravo to namjerno pokrenuo?

- Tako je. Vidim to kao direktan pokušaj iskorištavanja određenih tema za destabilizaciju vlasti. I to nije prvi put. Svi se dobro sjećamo kako je to izgledalo 2001. na Rivi. To su isti obrasci, a djelomično i isti ljudi. Mislim da je to potrebno napokon jasno i glasno reći. Pritom ne krivim instrumentalizirane ljude.

- Hoćete reći da je Tomislav Karamarko u kontaktu i dogovoru cijelo vrijeme i sa Stožerom i s udrugom U ime obitelji itd.?

- Očito je da su u komunikaciji.

- Kako komentirate referendumsko pitanje o ćirilici, da se upotreba manjinskog pisma omogući samo pripadnicima manjina koje imaju preko 50 posto stanovnika? Kako Vlada misli spriječiti primjenu takve odredbe?

- To je jednostavno nelogično! Manjina iznad 50 posto je valjda - većina, zar ne?! Očigledna je manipulacija s tim pitanjem, a na referendum o temeljnim ljudskim pravima, osim na ovaj 1. prosinca, sigurno više ići nećemo!

Milanović je sklon suradnji s Jakovčićem
- Je li istina da ste vi od Milanovića tražili da šefu IDS-a Ivanu Jakovčiću ponudi mjesto na listi za Europarlament na izborima 2014., čime će se IDS na neki način istinski vratiti u koaliciju?
- Logično je da bude. Nije potrebno moje osobno mišljenje, samo pogledajte rezultate od zadnjih izbora - da je bio na zajedničkoj listi, pobijedili bismo. Ja sam u kontaktu i s Milanovićem i Jakovčićem i Hreljom, ali i oni komuniciraju u zadnje vrijeme i očekujem da se uskoro svi sastanemo. Predsjednik SDP-a tome je sklon
. (Razgovarala Tihana TOMIČIĆ/NL)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter