Vesna Pusić od Njemačke ne očekuje popust

Ne očekujemo nikakav popust, Vesna Pusić (Arhiva)
Ne očekujemo nikakav popust, Vesna Pusić (Arhiva)

Njemačka vlada, čini se, želi ublažiti neugodan dojam koji su u javnosti izazvali istupi pojedinih njemačkih parlamentaraca, među ostalim i predsjednika Bundestaga iz redova CDU-a Norberta Lammerta koji se založio za zaustavljanje daljnjeg širenja Europske unije, uključujući i planirano proširenje na Hrvatsku 1. srpnja 2013. godine. Dva ministra savezne vlade, oba iz liberalne stranke koja je u koaliciji sa CDU-om, poručila su jučer da Hrvatskoj neće gledati kroz prste, ali joj neće stvarati niti dodatne prepreke na putu ka članstvu u EU.

Šef FDP-a i ministar gospodarstva Phillip Rösler, kako prenosi Focus Online, izjavio je kako je uvjeren da će Hrvatska "sve potrebne zadaće ispuniti na vrijeme i 1. srpnja 2013. godine pristupiti EU", dok je njegov stranački kolega i ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle iz Luxembourga poručio da Njemačka želi Hrvatsku kao članicu EU-a, ali da neće biti popuštanja. 

- Ostaje vrijediti ono što je već dogovoreno, uvjeren sam da će sporazum između EU-a i Hrvatske biti ispunjen korak po korak. Dobro je poznato da želimo Hrvatsku kao članicu EU-a, to je već odlučeno, ali je također potrebno da relevantni kriteriji budu ispunjeni. Neće biti umjetnih prepreka za Hrvatsku, ali ni popusta, izjavio je Westerwelle uoči sastanka šefova diplomacija zemalja članica Unije.

- Obojica su nedvosmisleno potvrdila da Njemačka namjerava zadržati fer odnos, kazala je ministrica Vesna Pusić. Ne očekujemo nikakav popust, ne očekujemo da nam se progleda kroz prste, ne očekujemo nikakav klijentelizam. Očekujemo samo fer ocjenu za fer posao, istaknula je Pusić.

Iako je izjave njemačkih parlamentaraca ocijenio "dobronamjernim, prijateljskim upozorenjima", predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kritizirao je Vladu Zorana Milanovića jer nije dovoljno pozornosti pridavala procesu pristupanja.

- Naša vlada pregovore je dovela do kraja i oni su samo trebali nastaviti u tom tonu do 1. srpnja. No, nisu tome posvetili dovoljnu pažnju, nonšalantno su ušli u tu godinu prije ulaska, prepotentno su se ponašali, kazao je Karamarko u intervjuu na Hrvatskom radiju.

Iz redova njemačkih socijaldemokrata, pak, i dalje stižu poruke podrške za hrvatsko pristupanje. Kako prenose tamošnji mediji, zastupnik oporbenog SPD-a Axel Schäfer kritizirao je Lammerta ocijenivši da je njegov stav arogantno superioran i prema članicama EU-a koje su već ratificirale hrvatski pristupni ugovor. (I.FRLAN, D. CIGLENEČKI)


Podijeli: Facebook Twiter