Vesna Parun bit ce pokopana na Šolti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na komemorativnom skupu u povodu smrti pjesnikinje Vesne Parun, koji je održan u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu, govorili su predsjednik DHK-a Borben Vladovic i akademik Ante Stamac, a stihove Vesne Parun citala je dramska umjetnica Vlasta Knezovic.

Vladovic je podsjetio na dugogodišnju vezu Vesne Parun i DHK-a te istaknuo da je pjesnikinjinu prvu zbirku pjesama "Zore i vihori" 1947. objavio DHK. Dobitnica je nagrade DHK-a Tin Ujevic kao i nagrade za životno djelo "Dobro jutro more", napomenuo je i dodao da je njezin fizicki odlazak veliki gubitak za Društvo koje ce i dalje promicati njezino književno djelo.

Stamac smatra da pjesništvom Vesne Parun dominira pet tematskih cjelina: bujno vezivanje za prirodu, pustošna ljubav, covjecja racionalnost i zlo, beskrajno vrijeme i kaos našega doba. "Povijesne mijene u njezinu pjesništvu uskladene su s citateljskim ukusima ", rekao je i dodao da je pisala u rasponu od naivna gledanja zbilje do apstraktne misaonosti.

Istaknuvši da je bila pjesnikinja divlje mašte, kojoj je takvom snagom prethodio samo Ujevic, Stamac je ocijenio da Vesna Parun spada u red najvecih hrvatskih pjesnika.

Najistaknutija hrvatska pjesnikinja druge polovice 20. stoljeca preminula je 25. listopada u Stubickim Toplicama u 88. godini. Rodena je u Zlarinu 10. travnja 1922., studirala je na zagrebackom Filozofskom fakultetu, a od 1947. djeluje kao slobodna književnica.

Bila je dopisna clanica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Za svoj rad dobila je više nagrada i priznanja. Objavila je 52 knjige, najviše zbirka pjesama. (Hina)

Vesna Parun bit ce pokopana na Šolti
Predstavnici grada Zagreba, Ministarstva kulture te nacelnik šoltanske opcine i prijatelji pokojne pjesnikinje dogovorili su se na sastanku da se ta najveca hrvatska pjesnikinja, po njezinoj posljednjoj želji, pokopa na otoku Šolti u Grohotama, priopceno je iz Ministarstva kulture.
Ispracaj Vesne Parun bit ce cetvrtak u 11.40 sati na zagrebackome groblju Mirogoju, a pokop ce biti u subotu, 30. listopada, na otoku Šolti.


Podijeli: Facebook Twiter