Veselim se koncertima u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Splitski kantautor, pjevac i instrumentalist Tedi Spalato nedavno je nastupio na pulskom Kaštelu, koji je bio gotovo pretijesan za sve one željne njegovih balada vješto umotanih u prepoznatljiv mediteranski štih. Za tjedan dana gostuje u savicentskom kaštelu Grimani s klapom Iskon.

- Krajem mjeseca, tocnije 26. kolovoza, nastupit cete u Savicenti s klapom Iskon. Možete li reci nešto o tom koncertu?
- Taj koncert me jako raduje baš stoga što smo klapa Iskon i ja vec suradivali. Raduje me što cemo se ovog puta sjediniti s bendom i vjerujem da ce koncert biti veoma uspješan. Buduci da klapa Iskon ima deset clanova, koncert ce na trenutke vjerojatno poprimiti zborska obilježja, a i cuo sam da je ambijent u Savicenti prekrasan. Istarskim se koncertima uvijek veselim.

- Zaljubljenik ste u rodni kraj, u Dalmaciju, u toliko puta opjevani Split. U cemu je posebnost Splita? Takoder, možete li povuci odredene paralele izmedu Dalmacije i Istre, primjerice što se mentaliteta tice?
- Split uistinu daje jednu posebnu energiju. Uspjeti u Splitu znaci proci test, nemilosrdni test kojim obiluje splitski mentalitet. Što se tice usporedbe Dalmacije i Istre, smatram da smo mi isti dio Mediterana, a naše emocije su jednake, samo su razliciti nacini na koje se one ispoljavaju, nacini na koje emocije izlaze su drugaciji. Ovdje su ljudi mekši, ovdje se nije lako posvadati. Vezuje nas jednaka tradicija odnosa prema moru, prema daljini, to vjecno sudbinsko pitanje o moru kao sudbini.

- Suradivali ste s istarskom world music i jazz glazbenicom Tamarom Obrovac, štoviše, pjesma "Ti i ja" donijela vam je Porina za najbolju vokalnu suradnju.
- Tamara je vrlo otvorena i suraduje sa svjetskim glazbenicima, a njezini glazbeni afiniteti su ujedno moji prikriveni. Ona je pobudila izuzetan interes u meni kao glazbeniku, ona je zapravo od istarske ljestvice stvorila brend koji je u ovom trenutku vjerojatno jedino što možemo ponuditi svijetu, to je ono što je naše i ono što je autenticno.

- U Vašim pjesmama osjecaju se jake emocije, ali i poruke koje šaljete ljudima. Što im zapravo želite poruciti kroz pjesmu?
- Vjerujem da zapravo sve pjesme nose odredenu poruku, univerzalnu poruku. Nadalje, pjesme nose poruku ljubavi, u pjesmama ne bi trebalo biti mržnje, one bi trebale nositi poruke mira, poruke dobra i poruku neke duhovne snage. Glazba bi trebala biti cimbenik koji spaja. Glazba nema logiku covjeka, ona ima neku svoju univerzalnu logiku koja zbližava. (M. PERCAN)

CIJELI INTERVJU S TEDIJEM SPALATOM CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter