Veseli ritmovi trieština u glagoljaškom gradiću

Harmonikaši u iščekivanju nastupa na ljetnoj pozornici (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Harmonikaši u iščekivanju nastupa na ljetnoj pozornici (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Popularne trieštine, plonerice, dugmetare, armonike miće na batuniće, rastezalo je u Roču trideset i tri harmonikaša iz Hrvatske i Slovenije. Nastupili su samostalno, ali i u duetu, tercetu, kvartetu…, pa se na ljetnoj pozornici 26. međunarodnog susreta svirača dijatonskih harmonika Z armoniku v Roč izredalo ukupno šezdesetak svirača različitih tradicijskih glazbala. Veseli ritmovi valcera, polki i marči odzvanjali su glagoljaškim gradićem.

Među čuvarima glazbene baštine bilo je puno poznatih lica, poput glazbenih veterana Dorijana Buždona iz Lupoglava i 79-godišnjeg Maria Kotige iz Kala kraj Motovuna, jedinih sudionika svih dosadašnjih ročkih okupljanja, ali i jednog od inicijatora ročkog susreta i njegovog stalnog voditelja Vladimira Pernića.

Titula najstarijeg harmonikaša susreta, nerado otkrivamo, pripala je Milici Tuševljak iz Lovrana. Punih joj je osamdeset godina, a izgleda - i svira - kao da joj je dvadeset manje. Najmlađi harmonikaš susreta, devetogodišnji Dorijan Brečević iz Lovrečice, svirao je na harmonici staroj čak 115 godina. Među debitantima susreta bio je 16-godišnji Deni Doz iz mjesta Dolinci blizu Umaga. Crvene, srebrne, pozlaćene, s natpisima, posvetama ili bez njih, velike i male, trieštine su plijenile pažnju. Da veličina nije važna pokazala je Valentina Carpenetti iz Izole, koja je oduševila virtuoznošću na mini harmonici s maksi zvukom.

ŽKUD "Renato Pernić", organizator ročkog susreta održanog pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, Istarske županije i buzetske Turističke zajednice i supokroviteljstvom HŽ Infrastrukture, cijeli je Roč pretvorio u veliku pozornicu harmonike trieštine, ali i pučki sajam sa štandovima za prodaju glazbenih instrumenata, istarskih suvenira i domaćih proizvoda.

U dvodnevnom programu sudjelovao je i Claudio Di Muzio, svjetski prvak na dijatonskim harmonikama u kategoriji senior iz 2010. i 2013., a u Roču su boravili i predstavnici AMISAL-a sa sjedištem u talijanskom gradiću Santa Maria Nuova, dugogodišnji organizatori svjetskih prvenstva svirača dijatonskih harmonika.

Nastupila je skupina Zvjezdice vrtića Grdelin, koja izučava tradicijsku baštinu rodnog kraja. Otvorena je izložba slika Udruge željezničara slikara Plavo svjetlo iz Zagreba, nastupio je Puhački orkestar DVD-a Ogulin, pa iako je posjetitelja bilo puno manje nego u najboljim godinama susreta, kada se znalo okupiti njih desetak tisuća, bila je to prava fešta harmonike trieštine za sve one koji su u Roč došli s harmonikom na leđima, ali i u srcima. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter