Vesele pučke proslave na blagdan Velike Gospe

U Šišanu je Svetica obilježena tradicionalnom procesijom
U Šišanu je Svetica obilježena tradicionalnom procesijom

Blagdan Velike Gospe već se tradicionalno u Valturi i Šišanu obilježava velikim pučkim svečanostima. Tako je bilo i ovog četvrtka kada je u spomenutim mjestima održana fešta Svetica.

Proslava je u Valturi započela velikom biciklijadom u popodnevnim satima u kojoj je sudjelovalo 80-ak sudionika svih dobi. Biciklijadu rekreativnog karaktera već 15 godina organizira udruga Zdravo srce Valtura u svrhu promocije zdravog načina života, pa su svi sudionici nagrađeni simboličnim poklonima koje je osigurala Turistička Zajednica Općine Ližnjan.

Nakon biciklijade uslijedila je utrka u kariolama u kojoj su se natjecala djeca od sedam do 12 godina iskušavajući svoju spretnost na igralištu dok su oni stariji svoju brzinu iskušali u utrci oko mjesne crkve.

U toj vještini natjecala su se 22 sudionika, a najspretniji su bili Nenad i Elvis za kojima su tek nešto malo zaostali Paulo i Matija,  treći su na cilj stigli Alen i Petar, a odmah poslije njih Kristian i Goran.

Čak 40 sudionika sudjelovalo je u utrci za djecu u kojoj su pobijedili Mauro i Danijel, drugi su bili Ive i Patrik, treće mjesto pripalo je Robertu i Stefanu, a četvrte su utrku završile Nicol i Noemi. Navečer je program nastavljen uz DJ-a i The Live Band.

U susjednom Šišanu Svetica je obilježena svečanom misom u crkvi sv. Feliksa i Fortunata u kojoj se danas nalazi vrijedan crkveni inventar iz srušene crkve Blažene Djevice Marije koja se nalazila na brežuljku Svetici jugoistočno od Šišana, poput gotičke Bogorodice s djetetom.

Nakon mise uslijedila je procesija u kojoj su sudjelovali mnogobrojni vjernici koji nisu propustili ovaj veliki katolički blagdan da se Gospi zahvale za uslišane molitve, ili da joj tek upute pokoju.

U večernjim satima druženje Šišanaca i njihovih gostiju nastavljeno je uz piće, jela s roštilja i Duo D&D, a navečer su publiku rasplesali uvijek dobro raspoloženi Gustafi.

Organizator manifestacija je TZ Ližnjana, uz suorganizaciju događanja u Valturi Udruge mladih Magran, a pokrovitelj je Općina Ližnjan. (P. SOFTIĆ; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter