Vesele karmine za Castropolu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Iako nisam mislila govoriti na zatvaranju Castropole, moram nazdraviti knjižari koja mi je tako puno dala. Zahvaljujuci njoj, imala sam privilegiju upoznati svoje sugradane na poseban nacin - znam njihove tajne jer sam gledala koje knjige biraju. Ovo je mali rastanak od knjižare koja nam je puno znacila u ocekivanju jedne nove, drugacije knjižare", kazala je Magdalena Vodopija na zatvaranju Castropole - najstarije pulske nezavisne knjižare.

Na pozornicu Castropole, koja je ugostila nebrojene prezentacije knjiga i autora, popeo se Drago Orlic koji je poput svecenika publiku naveo na "profanu" molitvu za 20 godina knjižare, a kasnije je procitao jednu od svojih poznatijih pjesama.

Za mikrofon je stala i Gorka Ostojic Cvajner koja je kazala da je Castropola bila svojevrsni apsurd u gradu, kao što je apsurd i njeno zatvaranje.

- Castropola je za sobom ostavila dug trag obitelji Obradovic, tih megalomana u malom koji su uvijek promicali grandiozne planove. Boško Obradovic je izvan okvira institucija uspio stvoriti tu minijaturnu knjižaru na dva kata kod bivše Autostanice, a iz nje je proizašao Sajam knjige u Istri koji je poceo u one tri male prostorije u bivšoj galeriji Diana na pulskom Forumu. Sada idemo ka novom i ka lijepom i s radošcu ocekujemo što ce se novoga u ovom prostoru dogoditi, rekla je Ostojic Cvajner.

Boris Domagoj Biletic je rekao da Pula u zadnjih 15 do 20 godina umjesto da bude grad uzor, postaje grad slucaj.

- Strašno je što se sve u samo deset minuta možete vidjeti u ovom gradu. Koliko je samo praznih prostora u krugu od 20 metara od ove knjižare? Što bi bilo s mjestom u kojem je donedavno bila smještena galerija Nemeš, iz kojeg je izbacena, nego leglo štakora? Svi smo mi u dužnickom ropstvu, a možda je do zatvaranja Castropole jednostavno trebalo i doci i možda je to prvi korak prema necem drugom, boljem i kvalitetnijem. Castropola je stvorila Sajam knjige, Castropola je brand ili ono što smo nekada zvali marka, zato s ogorcenjem, gorcinom i tugom ovo govorim jer dio kulturološke povijesti ovog grada zapisan je u povijesti ove knjižare, kazao je Biletic.

Na veselim karminama u Castropoli okupio se veliki broj ljubitelja knjiga, ali i srednjoškolci koji su došli u pratnji svojih profesorica. Što ce biti dalje s knjižarom, još se ne zna, no poznato je da je udruga Sa(n)jam knjige u Istri zainteresirana za korištenje prostora u Zagrebackoj ulici, u cilju zadržavanja knjiške tradicije u gradu. Prostor bi željela pretvoriti u knjiški klub - Klub BO - posvecen osnivacu Castropole i Sajma Bošku Obradovicu. (B. VINCEK; snimio N. LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter