Vesela, zabavna i dinamična predstava

Živopisni kostimi Vesne Šuput i Desanke Janković
Živopisni kostimi Vesne Šuput i Desanke Janković

Usmena narodna književnost oduvijek je nadahnjivala mnoge pisce koji su u njoj prepoznali inspiraciju, poticaj i motive za umjetničko stvaralaštvo. U književnosti za djecu usmena narodna predaja je još prisutnija, ne bi li se obiljem fantastičnih i čudnovatih događaja i svjetova otvorio što bolji put razvoju dječje mašte te promicanju novih vidika i prostora. Tako su svoja djela kreirali i braća Grimm te Andersen, koji su bilježili popularne bajke i fantastične priče koje imaju vrlo slične korijene diljem svijeta.

Bajka je poetska priča, uglavnom kraća, u kojoj se radnja zbiva među čudesnim bićima. Sama riječ bajka dolazi od arhaičnog glagola bajati, što znači vračati, čarati, ali i pripovijedati.

Ta je književna vrsta vrlo zahvalna za uprizorenje na daskama koje život znače, a Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula priredilo je svojoj vjernoj najmlađoj publici jedan novi naslov.

Vesela, šarena, zabavna i dinamična je blagdanska predstava Dramskog studija INK-a "Palčica", prema tekstu Hansa Cristiana Andersena u režiji i prilagodbi Andree Gotovina.

Dramski studio naučio je svoju publiku na velike, šarene blagdanske predstave, zadnjih su to godina bile "Petar Pan", "Knjiga o džungli", "Robin Hood" i sada "Palčica".

Posebnost ove predstave je što tu glume i neki od najmlađih polaznika Dramskog studija, koji su pokazali da su savladali postavljenu im zadaću bez treme, pokazavši zavidnu pripremljenost i spontanost u nastupu.

Zanimljivost ove predstave je i ta što ima pripovjedačicu, i to ne bilo kakvu - već je to i izvođačica lako pamtljivih songova (autorica songova je Marijana Peršić), pjevačica Gabrijela Galant Jelenić.

Kao što je to dobro poznato, "Palčica" je priča o maloj djevojčici koja u svojoj avanturi otkrivanja svijeta koji je okružuje istovremeno otkriva sebe, svoje mogućnosti, sposobnosti, a tu naravno dolaze do izražaja opće poruke o dobroti, nesebičnosti, ljubavi u širem smislu i prijateljstvu.

U ulozi naslovne junakinje je Saša Marković, učenica petog razreda Osnovne škole Veruda, sve zapaženija članica Dramskog studija, koja je bez treme odigrala ovu ulogu.

Od nešto starijih glumaca, odnosno preciznije rečeno odraslih glumaca, tu je Valter Roša, poznat po interpretaciji "Mistera buffa".

Žaba krastača bila je Gaia Radić, Žabac David Rovis, Mišica Svenia Antić, Hrušt Fran Vozila, Palčići/Bube Karla Medakov, Gaia Komšo, Mei Ven, Luanna Počerek, Melissa Malešević, Iman Šehić, Nina Peruško, Nina Sebastijan, Daria Krepkova, Maša Kosanović, Ema Vještica, Iva Kovač, David Rovis i Tea Goldin. Lastavice su Sara Stepanović i Alma Tognon.

Da blagdanske predstave donose i ponešto specijalnih efekata, pokazano je i ovaj put, kada su izvedene neke spektakularne, vizualno atraktivne scene, za čiju je tehnički realizaciju zaslužan Petar Šajatović.

Breza Žižović realizirala je scenografiju iz bajke, a kostime su izradile Vesna Šuput i Desanka Janković.

"Palčica" naravno završava kao i sve dobre bajke, a moći će se pogledati u utorak i srijedu u 9.30 i u 11 sati, s time da u utorak igra i u 18 sati, 15. prosinca u 11, 16. prosinca u 9.30 i u 11 sati, 17. i 18. prosinca u 10 sati, 19. prosinca u 11 sati, 21. prosinca u 9.30 i 21. prosinca u 11 sati. (V. BEGIĆ; Snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter