Vesela vinska šetnja, folklor i zabava unatoč kiši


Sinoć je, prve večeri bujske fešte Dani grožđa, kiša obilno natopila malobrojne posjetitelje te poremetila cijeli program na otvorenom. Još u početku večeri članovi Limene glazbe Zajednice Talijana krenuli su u obilazak kantina, praćeni svega nekolicinom sugrađana. Kišobrani i ogrtači bili su glavni rekviziti, kiša je bila sve jača, ali i volja svirača da ispune svoju zadaću. Pod ogrtačima i sa šeširima na glavi svirali su i vodili društvo od podruma do podruma, kroz bujske ulice. Veselu povorku dočekivali su domaćini, bujski vinari i vlasnici obiteljskih kantina, počastili svirače i pratnju. Za to vrijeme, na toplom i suhom, u prepunoj dvorani Zajednice Talijana igrala se briškula i trešete. Tradicionalni turnir svake godine privuče velik broj majstora te kartaške igre.

Kreativne radionice

U foajeu kino dvorane okupili su se najmlađi s roditeljima, uglavnom sudionici kreativnih radionica koje je Pučko otvoreno učilište organiziralo u prošloj školskoj godini. Izložbom radova i fotografija pokazali su ostalima što su radili, kako su se igrali, a bilo je dosta čitanja, stvaranja likova po tekstu, izrađivali su razne igračke, bilo je zanimljivo. I tako jednom tjedno.

Od predviđenih koncerata jedino je u potpunosti održan Istria Folk Fest, manifestacija koja se održava po drugi put na Danima grožđa u Bujama, a dio grupa nastupio je i ljetos u Bujama i Novigradu. I jučer su trebali nastupiti u Novigradu, na otvorenom, ali kiša to nje dozvolila. U bujskoj dvorani nastupile su folklorne skupine iz Slovačke, Češke, Litve, Estonije i Poljske, a brojni posjetitelji pljeskom su nagradili plesače i pjevače koji su pokazali raskoš narodnih nošnji i bogatu pučku tradiciju krajeva iz kojih su došli. Pozdravio ih je na početku koncerta gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, uz razmjernu prigodnih suvenira. Sve folklorne grupe financiraju njihova ministarstva, a do sada su u organizaciji Udruge Hrvatski folklorni festivali iz Zagreba, širom Hrvatske nastupili folkloraši iz dvadesetak zemalja. Usprkos kiši, odigrani su turnir nogometnih veterana i memorijalni malonogometni turnir.

I subotnji program bio je donekle izmijenjen, organizatori se snalaze kako mogu, neka događanja su otkazana.

Festival kolača

U atriju učilišta održan je festival kolača sa grožđem, te dio programa koji je morao biti prebačen u dvoranu. Večeras, posljednjeg dana fešte, uz očekivano povoljnije vrijeme, trebalo bi se održati veći dio predviđenog zabavnog programa, a najviše posjetitelja će okupiti tradicionalna tombola s prvom nagradom od 20.000 kuna. Bilo je predviđeno da se u čast obljetnice fešte izradi krostata od 112 metara, ali je izvjesno da će biti manja, jer okolnosti i prostor ne dozvoljavaju realizaciju te dobre ideje. Krostata će biti prodavana u humanitarne svrhe. U večernjim satima planiran je i koncert Jure Stublića i grupe Film, te grupe Bukaleta pod šatorom na Trgu slobode. (Luka JELAVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter