Vesela Bumbarska fešta privukla brojnu publiku

Pobjednička kola vukli su tovari
Pobjednička kola vukli su tovari

Kako se nekad živjelo u Vodnjanu, kakve sladolede vole Bumbari i kakav fitness, ali i kako se živi u New Yorku, moglo se saznati u subotu navečer na vodnjanskoj Placi gdje je u sklopu 46. Bumbarske fešte središnji događaj večeri bila parada od 14 alegorijskih kola.

Bilo je kola namijenjenih djeci, ali i onih koja nisu za mlađe od 18 godina. Kola su, već po tradiciji, kretala od željezničke stanice pa kroz Trgovačku ulicu do Narodnog trga gdje ih je dočekivala razdragana publika svih generacija.

Stručni žiri u kojem su bili umjetnici Roberta Weissman Nagy, Silvo Šarić i Matija Debeljuh ocjenjivali su ideju, kreativnost i smisao za humor, a najboljim alegorijskim kolima proglasili su "Il carro dei Bumbari" kojima je idejni začetnik Antonio Ostoni. Bila su to kola koja su vukla dva tovara te je njima prikazan nekadašnji život Vodnjana, a starinskim izgledom bila je zadovoljna i brojna publika, koja ih je nagradila burnim aplauzom. 

Drugo mjesto osvojio je vodnjanski Dječji vrtić Petar Pan sa svojim kolima "Bilo nekoć u Vodnjanu". U kolima "ukrašenim" starinskim ognjištem, najmlađi vodnjanski kreativci, predškolska djeca, sa svojim voditeljima pokazala kako su živjeli i što su jeli stari Vodnjanci, vrijedne domaćice i njihovi pomoćnici okupljenoj publici su dijelili fritule i kroštule, ali i palentu sa puževima-"ciochima". Inventivni se vrtić Petar Pan na paradi predstavio još jednim kolima pod nazivom "Stara gelateria" iz koje su pak vrijedne slastičarke, opet sa svojim pomoćnicima - djecom, publici dijelile sladolede.

Treće mjesto osvojila su alegorijska kola pod nazivom "Marionete" kojima je idejni tvorac Matteo Belci. Kao što im i samo ime kaže, marionete, ovog puta ljudske veselo su mahale publici, rukama vezanim špagama kojima su upravljali mladići smješteni na gornjem platou alegorijskih kola te im određivali ritam i brzinu pozdravljanja.

Posebno priznanje publike dobila su alegorijska kola pod nazivom "Kulturni eksces" kojima je autor Edi Pastrovicchio. Budući da su već voditeljice programa, Jelena Vitasović i Gianna Belci, upozorile da kola možda i nisu za mlađe od 18, gole stražnjice koje su veseli glumci u kolima povremeno pokazivali publici i izmet, naravno umjetni, koji su bacali, nisu previše zgrozili gledatelje koji su cijelo vrijeme pokazivali da se dobro zabavljaju dočekujući svaka kola uzvicima oduševljenja i pljeskom. Sva četiri najbolja alegorijska kola Turistička zajednica Vodnjana nagradila je novčanim nagradama.

Svoju su kreativnost i originalnost tijekom večeri na placi pokazali i klaunovi, ulični zabavljači Kiki i Miki, koji su, nakon što su najmlađe posjetitelje oduševili šarenim balonima koji su pod njihovim rukama dobivali najrazličitije oblike, kasnije izveli atraktivni show žongliranja vatrom i gutanja vatre.

Tijekom poslijepodneva i večeri svoje su rukotvorine na Sajmu kreativnosti i Ulici Forno Grande izložili razni umjetnici.

Tijekom cijele večeri za zagrijavanje atmosfere na tri lokacije bile su zadužene glazbene skupine, a zvijezda večeri bio je bend Crvena jabuka, koji je nastupio na Narodnom trgu izvodeći svoje poznate hitove koje je uz njih pjevala brojna publika.

Prethodio je nastup Fun box banda, dok je na Župnom trgu nastupio Duo Bevanda, a na Gradskoj tržnici Trio Val. Bumbarska fešta održana je u sklopu Vodnjanskog ljeta, a organizatori su vodnjanski TZ i Grad Vodnjan. (P. LUKEŽ; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter