Veruda: Zgrada od sedam katova i ljuti susjedi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih dana nazvali su nas žitelji Nove Verude u Puli, točnije stanari oko Ulice Monte Paradiso, ogorčeni saznanjem da će se na obližnjoj zelenoj površini koja se proteže do južnog bulevara i gleda prema Valsalinama graditi zgrada od čak sedam katova.

- Ne bismo li dobili dozvolu za podizanje još jednog kata obiteljske kuće trebali smo proći silne procedure i ishodovati brojne dozvole, jer su u našem okruženju samo obiteljske kuće pa je svako povećavanje katnosti problem. Sada preko noći saznajemo da će se preko puta graditi sedmokatnica koja će nam svima zakloniti pogled, ali i postići katnost koja je dosad bila nedostižna u ovom dijelu grada, rekla nam je sugovornica s Nove Verude. Veli da je kontaktirala nadležne u Gradu te Zelenu Istru i čeka pojašnjenja.

Na terenu smo naišli na netom očišćenu parcelu koja se priprema za gradnju i ploču s informacijama o investiciji, investitoru, projektantu te o kupnji budućih stanova.

Dakle, riječ je o višestambenom objektu u kojem će se urediti stanovi od 45 do 102 kvadrata s garažnim mjestima u suterenu. Investitor je Pula Co d.o.o., dok je projekt izradio studio Kaić. U razgovoru s nekoliko okolnih stanara uočili smo da se nitko ne protivi gradnji. Svi su, kažu, bili svjesni da će se jednog dana i tu graditi jer je zemljište privlačno investitorima, gleda prema Valsalinama s jedne i lučici Delfin s druge strane.

No, ogorčeni su zbog tolike visine građevine jer su u okruženju sve stambeni objekti na dva ili maksimalno tri kata pa ih ova građevina na sedam katova, što je čak 15 metara, itekako ljuti.

Gradski pročelnik za prostorno uređenje Giordano Škuflić veli da su na tom području izdane dvije lokacijske dozvole.

- Područje na kojem se nalaze buduće zgrade GUP-om je planirano za stambenu namjenu, odnosno gradnju građevine urbane morfologije "E" - slobodnostojeće građevine srednje velikih gabarita, a nalaze se unutar zone 71 - gdje je moguća gradnja građevina maksimalne tlocrtne površine 600 kvadrata, maksimalnog koeficijenta izgrađenosti parcele od 0,50 i maksimalne visine do vijenca od 15 metara. Sve lokacijske dozvole izdane su u skladu s odredbama GUP-a, pojasnio je pročelnik Škuflić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter