Veruda 17 bez plina jer u stanovima nema zraka?!

Problemi na adresi Veruda 17 8arhiva)
Problemi na adresi Veruda 17 8arhiva)

"Na sastanku sa stanarima zgrade u Ulici Veruda 17 u Puli pokušali smo naći rješenje problema s dimovodom i priključenjem na plin. Dogovorili smo se da serviseri pregledaju trošila te da se napravi tehničko rješenje za postojeća i projekcija za buduća trošila. Predstavnik stanara Verude 17 rekao je da su i oni zatražili dodatno mišljenje od ovlaštenog projektanta. I taj njihov nalaz još uvijek čekamo. Govori se da smo zatražili izradu projektne dokumentacije, što nije točno, mi to nismo tražili, nego izračun hoće li dimovodi zadovoljiti nova i buduća trošila. Dimnjačari nisu ovlašteni za izradu stručnog nalaza, već je to stvar struke", govorio je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Igor Stari, direktor Herculanee (u čijem su sastavu Dimnjačari) odgovarajući na pitanja vijećnika o, za sada, nerješivom problemu te zgrade.

Riječ je o poznatom problemu oko (ne)suglasnosti dimnjačara da se stanari priključe na novi energent, ali i nastave koristiti postojeće dimnjake, te se traži od stanara da po EU-direktivi izrade nove. Oni pak na to ne pristaju. Predstavnik stanara Vladimir Filipović pristao je na dogovoreno ispitivanje dimovoda, ali je želio čuti i mišljenje drugih ovlaštenih stručnjaka.

- No, naišao sam na problem, nijedan pulski ovlašteni projektant nije se želio odazvati ispitivanju u ovom slučaju što je jako indikativno. Nekoliko njih u razgovoru je potvrdilo moje mišljenje da su dimnjaci dobri, ali nisu željeli napismeno potkrijepiti moje argumente. Pulski stručnjaci boje se za posao, a istovremeno ne mogu protiv svojih stručnih uvjerenja, kaže Filipović.

Za dimovode Verude 17 prvo se tvrdilo da nemaju potrebnu funkcionalnost, odnosno uzgon, te da prijeti opasnost, pogotovo na najvišim katovima, od se plin vrati natrag. Potom se tvrdilo da su stanari "izbušili" dimnjake, a na koncu se ponovila teza o nedovoljnom cugu (uzgonu). Sada je, pak, pronađen novi razlog.

- Posljednje ispitivanje, dogovoreno na sastanku s gradonačelnikom, dokazalo im je da dimnjaci imaju "cug" (uzgon), da nisu oštećeni i da su u funkciji. Međutim, sada su odjednom otkrili da u stanovima nema dovoljno zraka. Od ljudi pokušavaju napraviti kretene, a građane nitko ne štiti, govori Filipović. (Piše Goran ROJNIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter