Veraldino osvježenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Rose brut
Godina berbe: više berbi zajedno
Proizvodac: Vina Veralda
Lokacija: Brtonigla, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: istarska mesna hladna predjela
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 50 kuna (kod proizvodaca)

Luciano Visintin je istarski vinar mlade generacije koji, uz sestru Kety, mamu Nives i oca Ciza, vodi obiteljsko domacinstvo Veralda u zaseoku Kršin nadomak Brtonigle. Luciana poznam barem desetak godina i vrlo je uporan, radišan i marljiv, ponekad cak i previše svojeglav.

U sklopu obiteljskog podruma Veralda nalazi se i lijepa degustacijska sala koja prima stotinjak posjetitelja. Ovdje možete degustirati vina, rakije i maslinova ulja iz njihove proizvodnje. Danas obraduju 30 hektara vinograda, a spremaju se i za 45 hektara, što bi zadovoljavalo potrebe i za izvozom u europske zemlje.

Podrum Veralda ima malvaziju istarsku, muškat bijeli, merlot, cabernet sauvignon i refošk, a prije nekoliko godina osvojili su veliku zlatnu medalju na Vinistri za svoju svježu malvaziju, no i ostala vina iz godine u godinu su jako dobra. U sjecanju mi je ostao jedan neobicni rose od refoška iz berbe 2009., koji je bio polusladak, ali je imao izvrsne svježine i tijelo te ga je sve skupa cinilo izvrsnim i pitkim vinom.

Spominjem ovaj refošk rose iz 2009. upravo iz razloga jer je to vino poslužilo kao bazno vino za ovaj pjenušac. Pjenušac od refoška nije baš uobicajen u vinskom svijetu, no ovo koje smo premijerno kušali na nedavno održanom prvenstvu sommeliera Istre u Brtonigli jedno je lijepo osvježenje na istarskoj vinskoj sceni.

Luciano u kreiranju ovog pjenušca spominje i dobru suradnju s dva medunarodno priznata strucnjaka za pjenušava vina. Claudio De Bortoli i Andryi Kuryk pomogli su mu da bude još bolji. Dakle, vino iz berbe 2009. je u veljaci 2010. dobilo selekcionirane kvasce za refermentaciju, zacepio se krunskim cepom te je ostavljen na odležavanju do studenog 2011., kada je degožiran i dodan mu je ekspedicijski liker na bazi refoška i dobili smo ovaj lijepi pjenušac. Vino ima lijepu svijetloružicastu boju, kristalno je bistro i iz caše izvire veliki broj sitnih mjehurica koji brzo prodiru iz dna caše.

Intenzivnost mirisa je izražena, a kakvoca mirisa je jako fina, prevladava miris bobicastog voca kao što je malina pa malo trešnje, onda mala nota kore kruha, potom slijedi i nota suhe marelice. Pošto je deklarirano kao brut, vino ima devet grama po litri neprovrela šecera, tako da u ustima osjetimo jednu ugodnu slatkastu simbiozu koja nas lijepo osvježava.

Vino je ukusno, pitko i vrlo razigrano u ustima, ima odlicnu refoškovu svježinu i mineralnost teroira karakteristicnu za najbolje položaje oko Brtonigle. U ustima vino lijepo traje, mogu reci da je fino uravnoteženo, a isto tako i harmonicno te je spremno za konzumiranje, a moci ce potrajati barem tri godine.


Podijeli: Facebook Twiter