Veralda na sajmu ProWein u Düsseldorfu

Veraldini nizozemski distributeri Esther i Martin Schermer s Lucianom Visintinom (FOTO Veralda)
Veraldini nizozemski distributeri Esther i Martin Schermer s Lucianom Visintinom (FOTO Veralda)

Vinarija Veralda Luciana Visintina iz Brtonigle jedina se iz Istre predstavila na nedavnom Međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića ProWein u njemačkom gradu Duesseldorfu. Između 6.300 izlagača iz 60 zemalja svijeta Hrvatsku je u organizaciji Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori predstavljalo 13 vinarija na zajedničkom štandu od sedamdesetak kvadrata.

Iznimna kvaliteta

Veralda se na tom zajedničkom štandu predstavila svojim već svjetski poznatim Decanterovim šampionom, teranom Istrian iz 2015. godine, ali i s tri nova, premijerno prikazana vina: svježom malvazijom iz berbe 2016. koja je zbog iznimne kvalitete dobila atribut Prestige superior, te s dva svoja sasvim nova proizvoda iz berbe 2015. koja još nisu na tržištu: kupažom San Giovanni od terana i cabernet sauvigniona, te stopostotnim refoškom. Posjetiteljima su na kušanje ponuđeni i Veraldina odležana malvazija Ambra iz 2014., pjenušac od terana Rose brut, te Rose od terana.

Šampionski Istrian

Mnogi su posjetitelji Veraldinog štanda znali za šampionski Istrian, najbolje crno vino na svijetu za 2015. godinu, no veliku pažnju i pohvale dobila je i nova Veraldina malvazija. Uz poslovne partnere koji već distribuiraju Veraldina vina u Njemačku, Nizozemsku i Veliku Britaniju, dogovorena je suradnja i s distributerima za Švedsku i Belgiju te s novim nizozemskim uvoznicima. Dosad je Veralda izvozila oko 30 posto svoje proizvodnje, a prema dogovorima postignutim na sajmu u Duesseldorfu izvoz ove istarske vinarije mogao bi porasti čak na 50 posto, pa je prava šteta da se u predstavljanje na ovom sajmu nije uključilo više istarskih vinara.

Hrvatski su se vinari na sajmu u Duesseldorfu inače predstavili pod zajedničkim nazivom "Vina Croatica - vina mosaica", a na njemačko tržište iz Hrvatske se izvozi ukupno oko 500.000 litara vina, od čega je polovica izvoz vinarije Kutjevo. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter