Vera Zima dobitnica Nagrade "Fabijan Šovagović"

Presretna Vera Zima sa zasluženom nagradom (Dejan ŠTIFANIĆ)
Presretna Vera Zima sa zasluženom nagradom (Dejan ŠTIFANIĆ)

Poznatoj hrvatskoj glumici Veri Zima dodijeljena je sinoć u Areni u sklopu filmskog festivala Nagrada "Fabijan Šovagović" koju za poseban glumački doprinos hrvatskoj kinematografiji dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih redatelja.

Voditelj programa u Areni Dražen Ilinčić bio je počašćen što je nagradu dobila jedna od njegovih najomiljenijih glumica, a prikazan je i kratki film u kojem je sažeto što je sve Vera Zima ostvarila u svojoj četiri desetljeća dugoj karijeri. Uz kombinaciju isječaka iz filmova i serija, o Veri Zima su u ovom kratkom hommageu s velikim pohvalama govorili Antun Vrdoljak, Ognjen Sviličić, Snježana Tribuson i drugi kolege. 

Nagradu je glumici uručio predsjednik Hrvatskog društva redatelja Danilo Šerbedžija, a laureatkinja je dočekana velikim aplauzom publike pa je i to bio znak da je nagrada otišla u prave ruke.

- Hvala vam na milozvučnom pljesku, poručila je Vera Zima, koja nije pokušavala sakriti uzbuđenje, poželjevši da potraje ovaj trenutak za koji je svjesna da se neće ponoviti.

Zahvalila se svim redateljima kao i redatelju filma Miroslavu Sikavici kazavši da je u njegovom filmu koji smo upravo vidjeli "postala malo bolja"

- Ispada da glumim k'o Ksenija Marinković, našalila se Zima koja inače jako cijeni svoju kolegicu.

- Mislim da su mi došle žene mojih godina, k'o jebe muškarce, našalila se opet glumica, referirajući se na to da je upravo trajala završna utakmica Europskog prvenstva u nogometu, radi čega je i Arena bila prilično praznjikava. Zima je svoje obraćanje publici završila citirajući stihove pjesme Dobriše Cesarića "Ma kako uzdiglo se srce".

Arena je doista preksinoć bila više prazna nego puna i jedan od razloga tome je zacijelo bilo i finale EP -a u nogometu. No publika je uživala u neobičnom (lažnom) dokumentarcu "Houston, imamo problem". Maršal se tako vratio u Arenu kako je prije projekcije najavio redatelj Žiga Virc, a nakon projekcije s maršalom je otišao i veći dio publike. To je pomalo i šteta jer je uslijedila sasvim zabavna i pitka poljska romantična komedija "Planet samaca" s puno obrata ali i pregršt scenarističkih rupa, no zato sa simpatičnim likovima i dovoljno dinamičnom režijom zbog koje nije bilo teško opustiti se dva sata pod vedrim noćnim nebom. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter