Vera nevera u Ližnjanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovoga petka, 9. lipnja s početkom u 19 sati u dvorani Općine Ližnjan održat će se svečano predstavljanje jedne sasvim posebne knjige. Knjiga, kako su je opisali, „ispunjena svjetlošću sunca, mirisom brnestre i bojama Jadrana“ nosi naslov „Vera nevera“, dok u podnaslovu stoji: „Kako su Marija, Martin i Breki spasili Ližnjan“. Djelo je to mašte i ruku sedamnaestero djece, učenika male ližnjanske škole u znaku snažnog stvaralačkog poleta.

Kako je priča krenula

No, kako se zapravo dogodilo da sedamnaest veselih devetogodišnjaka, cijeli jedan razred trećaša, tijekom školske godine 2016./2017. napiše i oslika zajedničku knjigu o svom zavičaju, o temama koje ih intrigiraju i nadahnjuju?

U listopadu 2016. treći razred Osnovne škole dr. Mate Demarina – Područni odjel Ližnjan i razredna učiteljica Ljiljana Stanić primili su u svoju učionicu pisce i urednike, Nataliju Grgorinić i Ognjena Rađena, mamu i tatu učenika Ljubomira Grgorinića Rađena. Ljubomir je zajedno sa svojim roditeljima prije dvije godine napisao knjigu „Škura, škura boška“. Ako je mogla mala obitelj napisati knjigu, može to učiniti i jedan razred. Stoga nije trebalo dugo da odluče i bacili su se na posao.

- Nitko od uključenih u ovaj poduhvat nije imao jasnu predodžbu o tome o koliko se velikom zadatku doista radi: stvaranje knjige od prve riječi pa do ukoričenog sveska u rukama posao je koji zahtijeva predanost i usredotočenost. Treba li napomenuti kako je izazov bio usuglasiti želje, zamisli i prijedloge čak sedamnaest pametnih i dosjetljivih glavica?, vele Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen.

- Djeca su učila kako nastaje priča, kako se razvija i raspisuje kroz različite verzije, kako se stvaraju snažni i uvjerljivi likovi te kako književnost nudi pravo bogatstvo načina da otkrijemo i predstavimo istine koje su nam važne. Prvo polugodište bili smo usredotočeni na naraciju, a u drugom smo se posvetili oslikavanju. Zatim je sve to trebalo grafički obraditi i uobličiti u knjigu, ističe učiteljica Ljiljana Stanić koju posebno veseli što je ovim projektom razrađeno gradivo različitih nastavnih predmeta.

„A onda smo učinjeno poslali u tiskaru Og grafika u Ogulin, ekipi s kojom smo već u više navrata uspješno surađivali“, objašnjava urednički dvojac Grgorinić - Rađen i dodaje: „Naime, 'Vera nevera' šesta je knjiga u Biblioteci Brnestra – autentičnom projektu lokalne zajednice koji ima za cilj objavljivati i promovirati djela autora s područja Općine Ližnjan odnosno autora koji se temom dotiču našeg mikro-svijeta. Pokrenuta prije pet godina, ova edicija lokalne knjige globalnog značaja temelji se na volonterskom radu autora i nas, urednika dok troškove tiska pokriva Općina Ližnjan uz pomoć donacija građana. „Vera nevera“ bok uz bok s ostalim naslovima Biblioteke Brnestra još jednom dokazuje kakve prekrasne knjige stvaramo u Ližnjanu, selu i općini knjige – objavljujemo knjige koje svjedoče svoju bit: da su duša i pokretač, polazište i bogatstvo naše zajednice“, misao je para Grgorinić – Rađen.

Bajka iz Grada bajki

Nakon što su djeca ispisala svoju bajku, posjetila su u drugoj polovici svibnja 2017. u Grad bajke – Ogulin da bi u tamošnjoj tiskari iz ruku tiskara Og grafike na svoje ruke primila knjigu.

- Dirljivo je bilo gledati kako je dječja mašta pokrenula velike strojeve, kako je književno-umjetničko stvaralaštvo dalo posla tolikim ljudima. Iz prve ruke svjedočili smo onoj životnoj sponi gospodarske i umjetničke proizvodnje. Evo kako se gospodarstvo gura naprijed, i, gle, čuda, upravo je u kulturnoj proizvodnji, u inovativnosti umjetnika rješenje. Djeca i knjige pokreću svijet, zaključuju Grgorinić i Rađen.

Priča „Vera nevera“ govori o vječnoj borbi između dobra i zla, o tome kako dobro na kraju uvijek pobjeđuje, ali kako je isto tako važno na koji se način pobjeđuje – dobro osvaja srca samo dobrim. Konkretno, u Ližnjan dolazi Bordo-osvetnik, čovjek kojega su zbog toga što je bio drukčiji Ližnjanci odbacili. On im se sada želi osvetiti te pretvara sve stanovnike sela u kamen. Međutim, njegovoj strašnoj vojsci i snažnoj čaroliji suprotstavit će se najmlađi stanovnici Ližnjana, prijatelji Marija i Martin te njihov ljubimac, pas Breki. Oni će uz pomoć biljaka i životinja (stare ulike, morske lastavice i dr.) uspjeti oživjeti okamenjena srca svojih suseljana i tako spasiti cijeli jedan svijet ljepote i mira.

Mali ližnjanski autori svojom višeslojnom pričom raskošna izraza, bogatih rečenica hrvatskog čakavskog i hrvatskog štokavskog jezika ispričali su ovu priču. Lekturu teksta, također volonterski, napravila je Zlata Knez, umirovljena gimnazijska profesorica iza koje je puno vrijednih književnih projekata s mladima.

Ono što smo iz ovog divnog pothvata naučili, ističu svi sudionici, jest da iza svake knjige stoji cijela zajednica, što „Vera nevera“ zorno pokazuje. Entuzijazam djece autora, njihove ideje i rad naizravnije su poduprli Općina Ližnjan, Turistička zajednica Općine Ližnjan, njihova škola (OŠ dr. Mate Demarina – Područni odjel Ližnjan), tiskara Og grafika iz Ogulina te Udruga ZVONA i NARI, ali prije svih, njihova učiteljica Ljiljana Stanić, njihovi roditelji i školski kolege, koji su s oduševljenjem prvi imali priliku zaviriti u „Veru neveru“.

Mali se autori već šale kako za četvrti razred imaju osiguranu jednu lektiru o kojoj već sve znaju.

Na predstavljanju u petak, uz prigodan program (koji uključuje nastup učenika sva četiri razreda ližnjanske područne škole, ali i nastup malih svirača roženice ližnjanskog KUD-a Kuje) primjerci knjige bit će uz donacije dostupni svima zainteresiranima, a sav prihod od donacija za knjigu namijenjen je programima ližnjanske škole. (V. BEGIĆ)
Podijeli: Facebook Twiter