Veprovi nadomak Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Divlje svinje sve su brojnije na jugu Istre. Nerijetko cine štetu na podrucju izmedu Banjola i Premanture, a prema pricama onih dobro upucenih u problematiku, sve ih je više i na rubovima grada Pule. Da su sve cešce videne i na potezu od Banjola do Premanture doznali smo od Gvida i Ivana Crnoborija, oca i sina iz Vintijana, koji se poljoprivredom bave na podrucju Monte Kopa.

- Pojele su nam sjeme kukuruza, sve izrovale i otišle. Prošle godine imali smo problema i sa srnama, te smo za njih od Lovackog društva "Istra" tražili i odštetu te je dobili. Do prije tri godine nismo imali nikakvih problema sa svinjama, no pocele su se ucestalo pojavljivati na ovom podrucju i nama je izrovana trecina njiva. Stavljali smo strašila, imamo dežurstva nocu, no to nam je teško ciniti non-stop. Problem je što se ocigledno povecao broj svinja kojih je prije bilo nekolicina, a mi smo ih samo u jednoj noci sada vidjeli desetak i više, rekli su nam.

Pokazali su nam polja krumpira i kukuruza gdje se vide rupe i otisci svinja, a sjeme kukuruza je izvadeno što znaci da uopce nije niknuo.

Davor Peruško, predsjednik LD-a "Istra", navodi pak da su divlje svinje migracijska divljac, pa je vjerojatnije da dolaze iz drugih krajeva.

- Divlja svinja je veliki migrator, za razliku od srna koje su stanarice. Moguce je da dolaze iz slabije naseljenih podrucja kao što je šišansko, ližnjansko ili cak iz Budave. Cinjenica je da su gradnjom nastali poremecaji u migracijama divljih životinja, i da ih ima tamo gdje ih prije nije bilo. Na našem je podrucju to posebno vidljivo od kada je izgraden Istarski ipsilon, odnosno njegov nastavak do Banjola, kaže Peruško.

Na pitanje je li moguce da je prošlogodišnja i ovogodišnja suša, odnosno posljedicni nedostatak hrane, natjerala divljac u migracije, odgovara da se približavanje divljaci urbanim podrucjima pocelo zbivati i prije toga.

Kako navodi Peruško, divlje svinje su sveprisutne i na rubu Pješcane Uvale, Štinjana, rubnim dijelovima Pule. Na jugu vjerojatno dolaze do Premanture, ali puno rjede nego u, primjerice, Banjole . Uostalom, navodi, i srne su sveprisutne pa postoji krdo na Verudeli, tocnije Sakordani. No, u ili uz naselja nema lova, pa ne treba ni ocekivati da ce lovci na taj nacin riješiti problem prisustva divljaci. (Z. STRAHINJA i T. GRBIC; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter