Venezuela: Žestok početak predsjedničke kampanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednički kandidati Nicolas Maduro i Henrique Capriles počeli su izbornu kampanju oštrim međusobnim verbalnim napadima, dok ožalošćeni građani u ponedjeljak još uvijek odaju počast u redovima pred tijelom Huga Chaveza. Predsjednički izbori u Venezueli održat će se 14. travnja.

Maduro, vršitelj dužnosti predsjednika nakon Chavezove smrti, smatra se favoritom jer za njega radi državni aparat i u prilog mu ide val sućuti javnosti zbog Chavezove smrti. Chavez je otvoreno rekao prije svoje četvrte i posljednje operacije u prosincu da bi želio Madura za svoga nasljednika.

Maduro obećava da će nastaviti 14-godišnju Chavezovu socijalističku politiku, uključujući i široko podržano korištenje prihoda od nafte za financiranje socijalnih programa.

Kandidat ujedinjene oporbe Capriles, međutim, najavljuje oštru borbu. "Nicolas, nećeš dobiti slobodan prolaz... ti nisi Chavez", rekao je Capriles u borbenom govoru u nedjelju. Također je optužio Madura da je lagao kako bi umanjio ozbiljnost Chavezova zdravstvenog stanja dok se pripremao za kandidaturu. "Nicolas je mjesecima lagao ovoj zemlji", rekao je Capriles. "Iskorištavaš nekoga tko više nije ovdje jer ne možeš ništa drugo ponuditi zemlji... Ja se tako ne igram smrću i patnjom".

Na odgovor nije trebalo dugo čekati. Maduro je kazao da se njegov konkurent igra vatrom vrijeđajući Chavezovu obitelji. "Možete vidjeti gadno lice fašista kakav je on", rekao je vidno bijesni Maduro i ustvrdio da se oporba nada da će u zemlji izazvati nasilje.

Ulog na izborima nije samo Chavezova socijalistička "revolucija" nego i pomoć u nafti i drugim oblicima koja je ključna za gospodarstva ljevičarskih saveznika u Latinskoj Americi, od Kube do Bolivije. Venezuela, članica OPEC-a, ima najveće rezerve nafte u svijetu.

Maduro i Capriles trebali bi službeno registrirati svoje kandidature pri venezuelanskom izbornom povjerenstvu kasnije u ponedjeljak. Sedmodnevna državna žalost za Chavezom završava u utorak. Većina škola i prodavaonica otvorena je danas, nakon što su bile zatvorene veći dio prošlog tjedna, što su prvi znaci da se Venezuela vraća u svakodnevicu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter