Venezuela: U socijalnim nemirima troje poginulih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SAD je duboko zabrinut rastućom napetosti u Venezueli i osuđuje "besmisleno nasilje" koje se provodi posljednjih dana nad prosvjednicima suprotstavljenima vladi, izjavio je u subotu američki državni tajnik John Kerry.

U priopćenju objavljenom u Washingtonu, Kerry kaže da je posebno zabrinut nakon uhićenja nekoliko prosvjednika suprotstavljenih vladi Nicolasa Madura i uhidbenom nalogu za Leopolda Lopeza, aktivista optužena za ubojstvo nakon događaja u srijedu navečer.

"Pridružujemo se Visokom povjerenstvu UN-a za ljudska prava, glavnom tajniku Organizacije američkih država, visokom predstavniku EU-a za vanjske poslove u osudi tog besmislenog nasilja", piše John Kerry.

U socijalnim nemirima dosad su poginule najmanje tri osobe, a venezuelski sud zapovjedio je u četvrtak uhićenje vođe oporbe Leopolda Lopeza zbog optužbi za ubojstvo i terorizam, ali zasad nema podataka da je Lopez i uhićen. Lopez koji se školovao u SAD-u, dva tjedna je pomagao organizirati sporadične prosvjede širom zemlje protiv Madura, kritizirajući ga da nije stavio pod kontrolu inflaciju i kriminal te zbog manjka osnovnih proizvoda.

Maduro optužuje Lopeza da sije nasilje kako bi stvorio prostor za državni udar sličan onom prije dvanaest godina kada je nakratko svrgnut s vlasti socijalistički vođa Hugo Chavez. Analitičari smatraju da oporba ima malo izgleda zbaciti Madura s vlasti. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter