Venezuela: SAD brane Maduru prelet preko Puerto Rica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Venezuela je u četvrtak rekla da su Sjedinjene Države zabranile njezinu predsjedniku Nicolasu Maduru prelet preko američkog zračnog prostora, na njegovu putu u državni posjet Kini.

Maduro bi ovaj vikend trebao posjetiti Kinu koja je postala najveći vjerovnik njegove vlade, a kineske tvrtke duboko su uključene u naftnu industriju zemalja OPEC-a.

Međutim, ministar vanjskih poslova Elias Jaua kazao je da su američke vlasti odbile plan letenja predsjednika Madura iznad Puerto Rica.

"Primili smo informaciju od američkih vlasti da su odbile prelet preko američkog zračnog prostora", rekao je Jaua novinarima. "Osuđujemo taj potez kao još jedan čin agresije SAD-a".

Jaua je kazao da Washington nema pravo odbiti prelet preko svog prostora niti jednom predsjedničkom zrakoplovu, ali da to neće spriječiti Madura da posjeti Kinu. "Ne postoje valjani argumenti za taj potez", kazao je šef diplomacije.

Maduro je u čestim sukobima s Washingtonom otkad je u travnju izabran za predsjednika nakon smrti Huga Chaveza od raka. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter