Venezuela pomirljivo prema SAD-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro u utorak je imenovao je novoga voditelja diplomatskog predstavništva u Washingtonu i tom prigodom ponudio SAD-u dijalog, iako je ranije bio optužio Washington za miješanje u spor vezan za njegov izbor.

Nesuglasice između Venezuele i SAD-a obilježile su 14-godišnje predsjednikovanje nedavno preminulog socijalističkog predsjednika Huga Chaveza, a dvije zemlje nisu razmijenile veleposlanike. Maduro, koji je 14. travnja dobio izbore i tako naslijedio Chaveza, koleba se između želje za približavanjem SAD-u i nastavka beskompromisne politike svoga prethodnika.

U poruci što je u utorak emitirana na televiziji, Maduro je pozvao na uvažavanje i dijalog i istodobno je imenovao Calixta Ortegu voditeljem diplomatske misije u Washingtonu. "Želimo imati najbolje odnose sa svim vladama u svijetu, uključujući i vladau SAD-a, ali na temelju uvažavanja. Ne smije biti prijetnji", rekao je Maduro.

Prošlog je tjedna Maduro nazvao "brutalnom i vulgarnom" podršku SAD-a oporbenim zahtjevima za ponovnim prebrojavanjem glasova na predsjedničkim izborima.

Washington je u utorak opovrgao da razmatra sankcije Venezueli nakon vrlo spornih predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Maduro, a on je pak zaprijetio odmazdom Sjedinjenim Državama u slučaju sankcija. Washington još uvijek nije priznao njegovu izbornu pobjedu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter