Venezuela otiscima prstiju protiv "deviznog turizma"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura namjerava postaviti uređaje za uzimanje otisaka prstiju u zračne luke kako bi iskorijenila sve češću praksu kupovine zrakoplovnih karata, kojom se mnogi služe ne bi li došli do deviza iako nikamo ne putuju.

Najveći broj mjesta na letovima iz Venezuele u inozemstvo rezerviran je mjesecima unaprijed, a zrakoplovi lete poluprazni. Razlog je taj što mnogi "putnici" uopće ne lete, nego kupuju karte samo kako bi mogli zamijeniti nacionalnu valutu u dolare po povlaštenom tečaju.

Ta praksa u Venezueli nazvana je "deviznim turizmom", pri čemu tobožnji putnici nikamo ne putuju, ali zato dolare što su ih dobili po povlaštenom tečaju prodaju i do sedam puta iznad službene vrijednosti.

Suočeni s tim problemom, venezuelanski su dužnosnici tijekom vikenda najavili postavljanje uređaja za uzimanje otisaka prstiju u zračne i morske luke te na granične prijelaze kako bi otkrili varalice. Istom kad se na taj način provjeri njihova namjera da napuste zemlju, građani bi dobili pravo kupovine deviza, priopćila je venezuelanska granična služba.

"Dolare se treba upotrebljavati za hranjenje nacionalnog gospodarstva, a ne za špekuliranje", izjavio je čelnik te službe Juan Carlos Duarte.

"Devizni turizam" dodatni je problem u kaotičnom venezuelanskom gospodarstvu, koje je suočeno s godišnjom inflacijom od 45 posto, nestašicama i nedostatkom osnovnih proizvoda poput mlijeka ili zahodskog papira.

Nicolas Maduro je ove godine dobio izbore tijesnom većinom, čime je na mjestu predsjednika naslijedio Huga Chaveza koji je preminuo od raka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter