Venezuela: Kandidature za predsjedničke izbore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvojica glavnih protagonista predsjedničkih izbora u Venezueli raspisanih za 14. travnja predali su u ponedjeljak svoje kandidature u Caracasu, gdje je privremeni predsjednik Nicolas Maduro okupio više desetaka tisuća svojih pristaša.

U 11 sati po mjesnom vremenu (16.30 sati po srednjoeuropskome), službeni baštinik chavizma pojavio se u košulji u bojama nacionalne zastave na ulazu u zgradu Nacionalnog izbornog povjerenstva (CNE), uz klicanje pristaša odjevenih u crveno, boju stranke na vlasti.

Istog dana predvečer, i mladi guverner države Mirande, Henrique Capriles Radonski (40) potvrdio je na konferenciji za novinare svoju kandidaturu na izborima.

Kandidat Maduro obećao je Venezuelcima da će se obračunati s galopirajućim kriminalom koji tu zemlju svrstava među najopasnije u svijetu, sa službenom stopom od 55 ubojstava na 100 stanovnika, što je gotovo osam puta više od svjetskog prosjeka.

Capriles kojega je Chavez časno potukao na predsjedničkim izborima 7. listopada i koji je nakon toga ponovno izabran za predsjednika države Mirande, opetovao je u ponedjeljak svoje optužbe o neustavnosti imenovanja Nicolasa Madura na dužnost privremenog predsjednika.

"Nicolas je pogazio ustav. On je na predsjedničku dužnost došao prijevarom", opet je rekao, obećavši da će potući "one koji manipuliraju i lažu".

Venezuelska vlada planira mijenjati ustav kako bi se njegovi ostaci mogli pohraniti u nacionalni panteon, uz nacionalnog junaka, "osloboditelja" Simona Bolivara. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter