Veneto Stato? Ne, hvala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U talijanskoj regiji Veneto djeluje pokret Veneto Stato (Veneto država) koji, iako minornog znacaja, teži k stvaranju samostalne države mirnim putem po uzoru na nekadašnju Mletacku Republiku.

Njihov je celnik Lodovico Pizzati rekao za Glas Istre da, ako Istra jednog dana odluci zatražiti osamostaljenje od Hrvatske, oni su spremni prihvatiti Istrane u svoju državu. Izjavio je i da su se njihovi predstavnici nedavno sastali u slovenskom dijelu Istre s celnicima tamošnjih zajednica Talijana.

Furio Radin, predsjednik Talijanske unije, za sve je ovo prvi put cuo od nas kada smo zatražili njegov komentar. "Možda se tu radi o umjetnickom, a ne o politickom pokretu", veli Radin.

Govoreci pak o tome na ironican nacin, rekao je da bi taj pokret mogao imati velikih problema s Legom Nord i njihovim projektom Padanije. Istice da se Hrvatska izjasnila za integraciju iako ima i kritickih opaski prema EU-u, a ne za sulude dezintegracijske projekte. Ponavlja da mu je drago da Hrvatska ide u EU, da ce se nastaviti suradnja s Italijom i da je Veneto važna talijanska regija koja je prestala biti država krajem 19. stoljeca.

- Ne bi trebalo trošiti previše vremena na takve inicijative, zakljucio je Radin, koji ništa nije znao ni o susretima pokreta Veneto država sa zajednicama Talijana u slovenskom dijelu Istre.

Uputio nas je da pitamo još Maurizia Tremula, predsjednika Izvršnog odbora Talijanske unije, koji takoder za ovaj pokret i Lodovica Pizzatija nikada nije cuo. (S. BENIC)

Otocan: Ova ideja nece pasti na plodno tlo u Istri

- Najnovija secesionisticka inicijativa sa sjevera Italije nece pasti na plodno tlo u Istri, tvrdi Oriano Otocan, medunarodni tajnik IDS-a.

- IDS želi što veci stupanj regionalne autonomije Istre, kao i veci stupanj decentralizacije, ali u okviru Hrvatske, naglašava Otocan i podsjeca da se Istra afirmirala kao regija s prepoznatljivim identitetom i u Hrvatskoj i na europskoj razini.- Takva inicijativa toliko je apsurdna da i ne zaslužuje detaljniji komentar, kazali su nam hrvatski diplomatski izvori. (D. R.)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter