Veneto priprema referendum o samoodređenju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Ivan Jakovčić i pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan 27. studenog boravili su u Veneciji, gdje su osnivački akt Euroregije bez granica/Euro regione senza confini potpisale prijateljske i susjedne talijanske regije Veneto i Friuli-Venezia Giulia te austrijska savezna država Koruška.

Osnovana je tako grupa za teritorijalnu suradnju/European Grouping for Territorial Cooperation (EGTC) spomenutih regija. Riječ je utemeljenju novog pravnog subjekta shodno zakonskim odredbama EU-a o pravnom oblikovanju sistema prekogranične suradnje. Jakovčić je u Veneciji ustvrdio da će, čim Hrvatska pristupi EU-u u srpnju iduće godine, Istarska županija zatražiti pristup euroregiji, odnosno europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju čije je sjedište u Trstu.

Dva dana nakon utemeljenja euroregije skupština regije Veneto sastala se na izvanrednoj sjednici i usvojila dokument kojim se predsjednicima regije Luci Zaiji i vijeća Clodovaldu Ruffatu daje mandat uspostave institucionalnih veza sa svim relevantnim institucijama EU-a i UN-a u cilju utvrđivanja pravnih okvira i garancija raspisivanja regionalnog referenduma o samoodređenju.

Referendum bi trebao utvrditi spremnost i suglasnost žitelja Veneta o provedbi svih pravnih postupaka u cilju osamostaljivanja što, prema zamislima vijećnika vladajuće koalicije desnog centra, ne podrazumijeva istovremeno odcjepljenje Veneta od talijanske države.

Dakle, nakon izvanrednog sastanka čelnici te regije mogu započeti razgovore s institucijama EU-a i OUN-a ne bi li utvrdili sve međunarodne i europske zakonske okvire koji bi mogli jamčiti provedbu referenduma.

Dakle, s jedne strane Veneto djeluje u cilju jačanja međunarodne transgranične suradnje, a s druge promiče proces preispitivanja odnosa regije s talijanskim državnim okvirima i institucijama. Bi li to moglo stvarati određene neugodnosti partnerima iz susjedne regije Friuli-Venezia Giulia i austrijske savezne države Koruške te budućim članicama poput Istarske i Primorsko-goranske županije?

Trenutno Rim nije službeno reagirao na potez regionalne skupštine, ali svakako nastup Venecije prema još nejasnim oblicima udaljavanja od ustavnih i državotvornih okvira talijanske države odrazit će se i na međunarodnu aktivnost Veneta.

Na izvanrednoj skupštini regije bili su nazočni tek odbornici vladajuće koalicije u kojoj dominira Sjeverna liga jer je oporba koalicije lijevog centra jednostavno odbila sudjelovati u raspravi i glasanju. (E. VELAN)         


Podijeli: Facebook Twiter