Veneto obnavlja pročelje pulske Komunalne palače

Danas je na palači smješten najveći broj heraldičkih oznaka u Puli (arhiva/D. ŠTIFANIĆ)
Danas je na palači smješten najveći broj heraldičkih oznaka u Puli (arhiva/D. ŠTIFANIĆ)

Grad Pula je 2011. godine kandidirao projekt "Restauracija reljefnih detalja i kamenih grbova iz venecijanskog razdoblja na građevini pulske Komunalne palače" na natječaj za sufinanciranje projekata obnove i zaštite spomeničke baštine venecijanskog podrijetla u Istri i Dalmaciji, koji svake godine objavljuje regija Veneto, a financira se iz proračunskih sredstava regije. Za taj projekt Puli je odobren 178 tisuća kuna ili oko 23,7 tisuća eura.

Prije samog restauriranja i kandidiranja projekta obnove, Grad Pula je proveo detaljno istraživanje i snimak postojećeg stanja. Radovi će obuhvatiti čišćenje i, gdje je to potrebno, učvršćivanje kamenih zidnih površina palače.

Komunalna palača u Puli sagrađena je 1296. godine na središnjem gradskom trgu, Forumu, u povijesnoj jezgri grada, na ostacima rimskog hrama. Godine 1331. postaje sjedištem rektora, nadzornika i načelnika te gradonačelnika. Tijekom svoje duge povijesti doživjela je brojne obnove, ali i pretrpjela mnoga oštećenja.

Osim arhitektonskih elemenata i originalnih ukrasa u gotičkom stilu, najbolje su sačuvani ostaci iz renesansnog razdoblja, dok su barokni elementi u drugom planu, posebice na pročelju zgrade, na koju su postavljeni reljefni detalji, lav svetog Marka i heraldičke oznake (grbovi). Osim tih oznaka, 1988. godine u trijemu građevine postavljeni su novi grbovi nadzornika i načelnika (gradonačelnika), poznatih crkvenih ličnosti te nekoliko plemićkih i uglednih pulskih obitelji iz venecijanskog razdoblja. Danas je palača mjesto na kojem se nalazi najveći broj heraldičkih oznaka u gradu Puli.

- Prva faza projekta odnosi se na revalorizaciju trijema zgrade u kojem su istaknuti arhitektonski elementi, reljefi i grbovi, čija je površina potamnjela zbog djelovanja vanjskih utjecaja pa su tako tekstovi na njima postali nečitki, pojašnjava detalje obnove Kristina Fedel Timovski, voditeljica Odsjeka za informiranje, međunarodnu suradnju i europske politike Grada Pule.

Prvi vizualni pregled zgrade nametnuo je, kaže, potrebu da se započne s intervencijama čišćenja površina na koje su se tijekom vremena nataložile razne čestice pa su uslijed toga pocrnjele. Te površine će se očistiti od naslaga (morske) soli, reljefe i grbove treba kvalitetno pričvrstiti na fasadu, popraviti i primjereno konzervirati, radi konačne zaštite svih površina. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter