Venecijanske brane položile prvi ispit

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prve četiri brane od ukupno 78 koliko će ih biti kada bude dovršen Mojsije, sustav koji će Veneciju štititi od poplava, uspješno su položile prvi ispit, prenose u nedjelju mediji o prvom testiranju sustava mobilnih brana što će se izdići iz mora i zatvaranjem lagune spriječiti poplave.

Venecija trpi poplave svake godine, a ona iz 1966. poplavila je 80 posto grada. Izgradnja brana počela je prije deset godina, no projekt Mojsije vrlo je skup, stoji više od šest milijarda eura, a kasni zbog talijanske gospodarske krize. Radovi bi trebali biti dovršeni 2016., a sustav brana na tri ulaza u venecijansku lagunu trebao bi postati operativan 2017., javlja AFP

U subotu su se prvi put četiri plutajuće brane postavljene na ulazu u Lido uzdignule kako bi zaustavile plimne vode.

Ranjivost Venecije pogoršavala se godinama s porastom razine mora i laganim tonućem za 23 centimetra tijekom 20. stoljeća.

Venecija svake godine proživljava epizode "acque alte", kada plima u Jadranu prijeđe jedan metar te poplavi kanale. Prvi visoki vodostaj ove sezone zabilježen je početkom protekloga tjedna.

Neki Vencijanci tvrde da je projekt bacanje novca te da nema jamstva da će sustav služiti svrsi, javlja BBC.

Poplava 1966., a voda se tada dignula na 194 cm, ostavila je oko pet tisuća ljudi bez krova nad glavom, a grad na vodi, upisan u UN-ov popis svjetske baštine pretrpio je golemu štetu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter