Venecija: Umažani jedini stranci na Povijesnoj regati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umažani će u nedjelju četvrti put, kao jedina ne-domaća ekipa među domaćim veslačima, sudjelovati na jednoj od najznačajnijih manifestaciji u Italiji - povijesnoj regati po imenu Regata storica di Venezia, koju svake godine posjećuje na stotine tisuća turista.

Regata storica održava se neprekidno više od 700 godina, a ove godine, uz domaće sudionike, u svečanoj povorci sudjelovati veslači Renzo Turkovich, Daniele Turkovich, Maurizio Ossich, Danilo Latin, Diego Makovac, Dario Dobrović, Matteo Soldatic i Roberto Sirotić, svi ribari, predvođeni kormilarom i organizatorom Silvanom Pelizzonom.

S njima će na barci bissoni, zmijolikoj paradnoj gondoli koja će biti ukrašena umaškim bojama žutom i plavom, biti figuranti u prikladnim srednjovjekovnim kostimima, posebno šivanim prema prizorima s keramičkih predmeta iz 16. stoljeća, pronađenih u arheološkim istraživanjima u Sv. Ivanu - Ottavio Visintin, Branka Milošević, Narcisa Bolšec Ferri i Arden Sirotić.

Značaj ovog događaja predstavili su dogradonačelnici Mauro Jurman i Floriana Bassanese Radin, predsjednik umaškog ZT-a Pino Degrassi, te predstavnice Muzeja i ekipe veslača koji putuju već danas, zbog prvih proba.

Na povijesnoj regati, koja se uvijek održava u rujnu, odaje se počast pomorskoj slavi Venecije. Povezanost između tog grada i Umaga očituje se kroz način življenja, arhitekturu, sakralnu i tradicijsku, ali i kroz način veslanja u stojećem stavu, zvano voga alla veneziana, objasnila je Milošević.

Prema legendi godine 828. godine Mleci su prevozili relikvije sv. Marka iz Aleksandrije u Veneciju. Kada su se našli pred Umagom zadesila ih je strašna nevera, zbog kojeg su s brodom našli utočište upravo u našem gradu. Stoga je Umag dobio pravo prikaza lava, simbola sv. Marka na svom grbu, kazala je Milošević, dodavši da se radi o najvećem događaju u Veneciji, puno važnijem od karnevala.

Svečana povorka i natjecanje veslača odvijat će se kroz glavnu gradsku poveznicu - Canal Grande, a cilj je ispred palače Ca'Foscari, gdje se nalazi i Machina, plutajuća svečana loža s najvažnijim osobama.

Sudionici regate nekoć su bili isključivo s područja lagune, a natjecale su se različite umjetničke udruge, veslačka društva i udruge zanatlija.

Bassanese Radin ispričala je da je sve počelo s aktivnostima umaškog ZT-a "Fulvio Tomizza" i Lions kluba Venecija, čiji su članovi veliki obožavatelji Tomizze. Na jednoj literarnoj večeri Venecijani su Umažanima rekli da bi željeli posjetiti sve lokacije koje je književnik rođen u Materadi opisao u svojim djelima, što je dovelo do sudjelovanja na regati. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter