Venecija: Od pijavice zakuhalo more

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U utorak ujutro pijavica nevjerojatnih razmjera srucila se na venecijansku lagunu i devastirala otoke u neposrednoj blizini ulaza. Posebno je pogoden Lido te otoci Sant' Elena, Sant' Erasmo i Certosa. Opcinske vlasti pokušavaju procijeniti štete, no zasad se zna samo da nije bilo poginulih, odnosno da je nekoliko osoba hospitalizirano zbog lakših ozljeda.

Na otoku Sant' Elena pijavica je prošla kroz tamošnju marinu, gdje je preko tridesetak plovila istrgnuto s veza i razbacano po luci. More je doslovce kuhalo od snažnog vrtloga, na stotine stabala je istrgnuto, srušeni su krovovi, na Certosi pijavica je oštetila i tamošnje spomenike kulture.

Panika je zahvatila veci dio lokalnog stanovništva i turista koji su se našli u neposrednoj blizini. Srecom, grupa od tridesetak djecaka, clanova jedrilicarskog kluba, spašena je.

Pijavica je nastavila put prema obližnjim mjestima Cavallino, Eraclea i Caorle pa je i ondje prouzrocila poprilicnu štetu. U Caorleu mnoge su kuce ostale bez krova, uništeni su plastenici, nekoliko tvornickih hala, i tu je pijavica išcupala na stotine stabala. U svom prolazu pijavica nije dotakla poznata turisticka mjesta Jesolo i Bibione.

Venecijanci kažu da je to vec videna pojava, da se takve pijavice stvaraju iza Padove. Najteže posljedice prolaza pijavice zabilježene su 11. rujna 1970. godine, kada je u okolici otoka Sant ' Elena pijavica doslovce podigla s mora i  prevrnula brodic: 21 putnik i clan posade poginulo je pa je to najteža pomorska tragedija u novijoj venecijanskoj povijesti. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter