Venecija: Četiri kave i tri amara platili 100,80 eura

Kavana Lavena na Trgu sv. Marka u kojoj su Rimljan platili papren račun
Kavana Lavena na Trgu sv. Marka u kojoj su Rimljan platili papren račun

Da je Venecija skup grad poznato je odavna, ali ono što se dogodilo grupi talijanskih turista je izvan pameti. Naime, sedmero Rimljana je za četiri kave (jedna je servirana s dodatkom brendija) i tri amara (dva Jegermaistera i jedan Montenegro) platila čak 100,80 eura. Toliko ih je stajala kratka stanka na Trgu svetog Marka u kavani Lavena koja svojim gostima nudi i živu muziku uz gudački trio s klavirskom pratnjom.

Inače, u toj je kavani njemački skladatelj Richard Wagner, koji je umro u Veneciji 1883., svako jutra pio kavu za života u tom gradu.


Čim su se vratili kući, Rimljani su na internetu objavili račun koji je u nekoliko sati obišao svijet. Na računu piše da "muzički dodatak" stoji 42 eura, odnosno šest eura po osobi, kava šest, a kapljica brendija 4,80 eura, dok je amaro deset eura.

Predsjednik udruge venecijanskih ugostitelja Ernesto Pancin brani cjenik poznate kavane tvrdeći da turisti dobro znaju da jeTrg svetog Marka izuzetno skup. “Da su piće naručili stotinjak metara dalje, platili bi daleko manje. Sveti Marko je najljepši trg na svijetu, i to se plaća. Ako nemaš novca, ne trebaš sjediti, možeš komotno popiti kavu uz šank, a muzika košta jer je to dodatna usluga”, izjavio je Pancin.

Istina, sjediti na Trgu svetog Marka i uživati u venecijanskoj noći uz laganu muziku je izazov, no ipak, čini se da su Venecijanci prešli granicu. Bilo kako bilo, turisti su račun platili. Vlasnici slavne kavane, otvorene 1750. godine, u kojoj svira komorni orkestar dok savršeno odjeveni konobari poslužuju goste, kažu da je sve legalno, te da su cijene istaknute na vidljivom mjestu. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter