Velveti tuže Warholovu zakladu zbog banane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rock grupa The Velvet Underground podnijela je u srijedu tužbu protiv "Andy Warhol zaklade za vizualne umjetnosti" kako bi sprijecila da se Warholova slika banane s prvog albuma grupe nezakonito koristi na opremi za iPad i iPhone ili na drugim proizvodima.

Kultna grupa iz 60-ih, koju su osnovali Lou Reed i John Cale, optužila je fondaciju za kršenje zaštitnog znaka, tvrdeci da je dizajn banane sinonim za The Velvet Underground.

Bend kaže kako se odlucio za pravne korake nakon vijesti da se Warholova zaklada složila s uporabom dizajna banane na seriji kutija, futrola i torbi planiranoj za Appleove uredaje iPhone i iPad.

Apple nije naveden kao tuženik u civilnoj tužbi podnesenoj saveznom sudu na Manhattanu, a Warholova fondacija u srijedu nije željela ništa komentirati.

Doticnu bananu Warhol je odabrao i zajedno sa svojim potpisom stavio na omot prvog albuma grupe iz 1967. "The Velvet Underground and Nico".

Iako su se Velveti raspali 1973. album se smatra jednim od najboljih i najutjecajnijih albuma svih vremena, a poznat je takoder pod imenom Banana.

Dizajn banane, koji Warhol nije nikada službeno zaštitio, postao je simbol, istinska ikona The Velvet Undergrounda. "Taj je simbol postao toliko identificiran s grupom The Velvet Underground da javnost, posebno dio koji sluša rock glazbu, odmah prepoznaje dizajn banane kao simbol Velveta," stoji u tužbi. "To nije samo Andy Warholova graficka reprodukcija komada voca, to je kultna VU banana", istice bend.


Podijeli: Facebook Twiter