Veljović: Koncesija je ukinuta jer je neisplativa

Porto Mariccio (M. MIJOŠEK)
Porto Mariccio (M. MIJOŠEK)

Končarovoj tvrtki Kermas vod dva Vlada je prošlog tjedna poništila koncesiju na pomorskom dobru za gradnju i korištenje luke nautičkog turizma Porto Mariccio kod Barbarige. To je učinjeno na prijedlog investitora jer je prijašnji projekt bio ekonomski neisplativ, rekao je za Glas Istre Končarov odvjetnik Goran Veljović. Kao što je poznato Danko Končar, odnosno njegova tvrtka Kermas vod dva u ovu je poslovnu priču krenula kupnjom udjela u tvrtki AB Maris iz Vodnjana, koja je osnivač tvrtke Porto Mariccio Marina, te je preuzeo projekt gradnje marine čije tehničko rješenje nije ekonomski opravdano i u konačnici je neisplativo.

- Kada smo kupili tu tvrtku, koja je bila vlasnik zemljišta, utvrdili smo da već postoji koncesija na pomorskom dobru za cijelu tu priču. Prijašnji vlasnici su radili projekt prije nego što smo mi ušli u firmu. U suštini taj je projekt rađen više za prodaju nego za samu investiciju. Dakle, prijašnji vlasnici projekta su namjeravali prodati cijeli projekt, a ne investirati. Kada smo mi obradili cijeli slučaj, došli smo do spoznaje da taj projekt s ovakvim lukobranom nije objektivno financijski isplativ. Dubina lukobrana je bila pozicionirana na 12 metara i zauzimala je ogromnu površinu. Investicija na ovakvom projektu je bila gotovo neisplativa. Da bi se ta investicija redefinirala trebala je postojeću koncesiju raskinuti i napraviti novu dokumentaciju, ističe Veljović.

Ono što sada slijedi je raspisivanje novog javnog natječaja za koncesiju na pomorskom dobru na spomenutoj lokaciji. Koncesiju raspisuje država, odnosno resorno ministarstvo. Za državu, ova je uvala od posebnog značaja te je proglašena lukom posebne namjene. Zato će novi natječaj biti raspisan po dokumentaciji koja će u sebi imati prihvatljivu ekonomsku dimenziju.

- Suština svega je da je postojeći projekt s lukobranom na velikim dubinama bio ekonomski neisplativ. Novi projekt će biti uskoro izrađen i obuhvaćat će marinu s otprilike 300 vezova. Ukupna investicija se kreće između 15 i 20 milijuna eura. Izjavio je odvjetnik Veljović.

Podsjetimo cijeli projekt izgradnje na Barbarigi i Dragoneri Danko Končar je vodio kroz svoju tvrtku Kermas vod dva. Nedavno su svi Končarovi poslovi prebačeni na tvrtku Kermas Istra. Potonja tvrtka će tako voditi projekte na Katarini i Monumentima te na području grada Vodnjana, točnije Barbarige i Dragonere. Ondje bi se gradilo golf igralište za što je dosad Končar platio 1,5 milijuna eura. Na tom području će se izgraditi 32 vile s 282 postelja. Danko Končar na toj lokaciji posjeduje 110 hektara. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter