Veljku Bulajiću nagrada za životno djelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za filmska djela iznimne vrijednosti, koja su sastavni dio ukupnog svjetskog filmskog naslijeđa, redatelj Veljko Bulajić primio je nagradu za životno djelo "South East European Film Legend's", a nagradu mu je dodijelio francuski redatelj Yves Boisset, počasni predsjednik South East European Film Festivala.

Bulajić je nagradu primio u srijedu u Theatre Le Palace u Parizu, priopćeno je iz produkcije Gral Filma.

"Bulajić je originalan autor koji je pred kamerom znao pokrenuti mase, ali ne izgubiti iz kadra pojedinca i njegovu sudbinu u teškim i prijelomnim povijesnim događanjima. U svoje filmove unosio je emocije i snažni dramaturški naboj, a s posebnim je senzibilitetom oblikovao ženske likove što predstavlja neprolaznu vrijednost i izvornost njegovih filmova", stoji u obrazloženju nagrade.

Ističe se da pojedina filmska djela, osim što su iznimnom umjetničkom snagom ocrtala prijelomne trenutke povijesti Europe, imaju i izrazitu vrijednost filmskog dokumenta. Bulajićev filmski opus, nagrađen domaćim i međunarodnim priznanjima, i danas ostavlja jednako upečatljiv dojam na gledatelja kao i u vrijeme kad je nastao, dodaje se.

Iz Gral Filma navode da je od "Vlaka bez voznog reda, koji je izveo hrvatsku kinematografiju u svijet, pa do filma Libertas, zaokružen jedinstven stvaralački opus, priznat ne samo na ovim prostorima nego i u širim europskim i svjetskim relacijama".

"Njegovi filmovi ostaju trajno u povijesti filmskog stvaralaštva bivše Jugoslavije. Volio je svoje filmske junake, najčešće obične i jednostavne ljude u potrazi za svojim mjestom pod suncem. Bulajić nije imao filmske uzore u jugoslavenskoj kinematografiji, a pitanje je da li njega nisu htjeli ili nisu mogli slijediti. Hodali su jedni mimo drugih i povremeno se sukobljavali", kaže se u priopćenju. (H)


Podijeli: Facebook Twiter