Veljko Marić izručen Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić potvrdio je u utorak da je hrvatski ratni veteran Veljko Marić  predan hrvatskoj policiji te da se nalazi u Hrvatskoj.

»Predmet Veljka Marića, u smislu njegovog transfera u Republiku Hrvatsku na izdržavanje kazne je riješen i on je upravo sada predan hrvatskoj policiji, nalazi se u Hrvatskoj, bit će prevezen u Remetinec i kasnije će se s njime postupati kao sa svakom osuđenom osobom, znači dijagnostika i upućivanje na izdržavanje kazne u jedan od hrvatskih zatvora«, rekao je Miljenić novinarima u Saboru.

Sud u Beogradu odlučio o izručenju

O transferu hrvatskom pravosuđu Veljka Marića, koji je u Srbiji pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina, odlučio je Žalbeni sud u Beogradu, a o vremenu i tehničkom dijelu transfera dogovorila su se resorna ministarstva Srbije i Hrvatske.

Na dijagnostici u Remetinačkom zatvoru Veljko Marić mogao bi ostati između nekoliko dana i nekoliko tjedana, nakon čega će se odrediti u kojem će hrvatskom zatvoru odslužiti ostatak kazne, kazao je u utorak ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Upitan može li Marić zatražiti prijevremeni otpust iz zatvora, ministar je odgovorio kako svaka osuđena osoba sukladno zakonu ima pravo tražiti uvjetni otpust. »Bitno je da je njegov tretman sada kao bilo koje osuđene osobe u Hrvatskoj, za sve je nadležan hrvatski sud koji će postupati dalje. Neću ulaziti u to što konkretno tko može. Što mu zakon daje, ima pravo«, dodao je.

Miljenić je naglasio kako su na predmetu Veljka Marića dugo vrijeme radili mnogi.

»Znate da je on započeo negdje 2010. godine uhićenjem, kasnije presudom. Ovo je posao Vlade, on je hrvatski građanin kao svaki drugi. Ja ni u čiju krivnju neću ulaziti niti me zanima. Postoji Konvencija o transferu osuđenih osoba i naša dužnost je bila osigurati njemu i bilo kome, kad osigurava uvjete iz te konvencije, da izdražava kaznu u Hrvatskoj. To je nešto što se radi redovito i gdje smo mi svaki svoj napravili dio«, rekao je.

Istaknuo je kako mu je žao što je čitav postupak tako dugo trajao, ali i kako je »bitno da smo u zadnjoj fazi ušli u izravnu komunikaciju Ministarstva pravosuđa RH i nadležnog suda u Srbiji«.

»Kad smo mi prije nekih pola godine uspjeli dobiti status stranke u postupku pred sudom, mi kao Ministarstvo pravosuđa, onda smo se mogli boriti pravnim argumentima. Mogu vam reći, prvi put smo bili odbijeni, Viši sud je prihvatio našu žalbu jer smo imali pravo na nju, onda se vratilo ponovno na postupak, pa smo se ponovno žalili i sad smo, evo, uspjeli. Dakle, to je jedan postupak koji dugo traje, mi smo stalno poduzimali neke aktivnosti, govorim o pravosudnom dijelu. Naravno da, paralelno s time, svi moji kolege su odrađivali svoj dio posla, jer ovo je bio jedan predmet koji je opterećivao i odnose«, kazao je Miljenić.

Naglasio je kako je stav Hrvatske bio i ostao da su hrvatski sudovi sposobni procesuirati sve što se dogodilo u Hrvatskoj.

Na pitanje je li riječ o koraku u normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije, odgovorio je kako je »svakako jedan dobar korak«.

»Bitno je da zemlje, pogotovu u ovoj pravosudnoj sferi, imaju povjerenje jedna u drugu i da se poštuju neke stvari koje smo uglavili, koje smo potpisali. Ovo je svakako nešto što nam je postojalo kao zapreka, koje sada nema i lakše će biti komunicirati i rješavati neke stvari, ali u svakom slučaju imamo odnose koji su takvi kakvi jesu, ovo će sigurno pridonijeti da oni budu bolji«, ocijenio je Miljenić.

Upitan što će dalje biti sa zakonom kojim je Srbija proglasila jurisdikciju nad ratnim zločinima počinjenim u bivšim republikama SFRJ, Miljenić je kazao kako Hrvatska »i dalje ima svoje mišljenje o njemu i inzistirat ćemo na nekim stvarima o kojima smo govorili i prije«.

Veljko Marić u Sremskoj Mitrovici izdržavao je kaznu od 12 godina zatvora po pravomoćnoj presudi za ubojstvo Petra Slijepčevića u Rastovcu 1991., a srbijansko pravosuđe potvrdilo je da se protiv njega vodi istraga »za još tri radnje izvršenja kaznenog djela ratnog zločina«, također navodno počinjenog na teritoriju Grubišnog Polja.

Nekoliko pokušaja dogovora

Do sada je bilo nekoliko pokušaja bilateralnih dogovora o njegovu transferu u Hrvatsku, a u zahtjevu za transfer koji je podnijelo hrvatsko ministarstvo pravosuđa ranije je navedeno kako će se »izdržavanjem kazne u Republici Hrvatskoj, prema Veljku Mariću postići svrha kažnjavanja«.

Marić je uhićen 2010. godine na granici Srbije i Bugarske, a u Beogradu je pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva civila u Grubišnom Polju u listopadu 1991. Žalbeni sud u Beogradu u ožujku 2012. potvrdio je prvostupanjsku presudu Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je negdašnji pripadnik Zbora narodne garde (ZNG) Veljko Marić osuđen na 12 godina zatvora.

Sud je odbio njegovu žalbu. Bio je uhićen na temelju zakona o regionalnoj jurisdikciji, kojim se Srbija proglasila nadležnom za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na području drugih država bivše Jugoslavije.

Hrvatska se usprotivila takvom zakonu, a zastupnici Europskog parlamenta prihvatili su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u ožujku rezoluciju o napretku Srbije, uključujući i amandman hrvatskih zastupnika iz Europske pučke stranke, kojim se Beograd poziva da razmotri svoj zakon o suđenjima za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

Iljkić: Izručenje Marića je fenomenalna vijest i za one koji bi se mogli naći u njegovom položaju

Izručenje Veljka Marića Hrvatskoj član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zaduženog za pravna pitanja Vlado Iljkić ocjenjuje kao "fenomenalnu vijest, kako za njega i njegovu obitelj tako i za sve hrvatske branitelje koji bi se jedanput mogli naći u Marićevom položaju".

Marić je u Srbiji zbog ratnog zločina osuđen na 12- godišnju zatvorsku kaznu, a u utorak je izručen Hrvatskoj.

"Stožer za obranu Vukovara od prvog dana inzistirao je da se Veljka Marića vrati u Hrvatsku i da se u sklopu toga preispita i problem univerzalne jurisdikcije koja je i dovela do toga da Marić završi u zatvoru u Srbiji", rekao Iljkić Hini i podsjetio kako je upravo Stožer za obranu hrvatskog Vukovara inicirao raspravu u Hrvatskom saboru o statusu Veljka Marića.

Uvjeren je da diplomacija stoji u pozadini Marićevog izručenja Hrvatskoj.

Podsjetio je kako su na pitanju rješavanja statusa Veljka Marića inzistirale brojne udruge iz Domovinskog rata među kojima je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara neprestano upućivao zahtjeve i pozive državnoj vlasti da učini sve kako bi Veljko Marić bio izručen Hrvatskoj.

"Smatrali smo i smatramo kako je Veljko Marić nepravedno osuđen i kako se jednostavno nije smjelo dogoditi da mu sudi srbijansko pravosuđe. Ako je postojala sumnja da je počinio kazneno dijelo ratnog zločina, nadležno je trebalo biti hrvatsko pravosuđe", zaključio je Ijlkić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter