Veljko Bulajić svoj novi film snimat će u Istri

Veljko Bulajić tijekom odabira lokacije i priprema za film
Veljko Bulajić tijekom odabira lokacije i priprema za film

U filmu "Bijeg do mora" Istra će biti prikazana na način kakav naš i inozemni gledatelj nije imao priliku vidjeti; kao jedinstveno područje koje fascinira dramatičnim, kamenim pustim pejzažima ili smirujućim, vječnim starim maslinicima – kao čudesna, lijepa zemlja

Poznati režiser Veljko Bulajić, iako u visokim godinama, i dalje snima. Hrvatski audiovizualni centar će s 4,2 milijuna kuna sufinancirati njegov novi film "Bijeg do mora", a pripreme za ovo ostvarenje traju već neko vrijeme i to u Istri. Film će se snimati u produkciji Gral filma d.o.o., produkcijske kuće Tomislava Žaje i Zorana Budaka.

- U filmu "Bijeg do mora" Istra će biti prikazana na način kakav naš i inozemni gledatelj nije imao priliku vidjeti; kao jedinstveno područje koje fascinira dramatičnim, kamenim pustim pejzažima ili smirujućim, vječnim starim maslinicima – kao čudesna, lijepa zemlja koja kao da je iz bajke, a s druge strane, potpuno je stvarna u realističnoj redateljevoj viziji. U takvom jedinstvenom, specifičnom krajoliku ovaj film otkriva Istru nekad i danas, jer se dio filmske priče iz Drugog svjetskog rata odvija i u današnje vrijeme, veli Aleksandra Vinkerić, ravnateljica Istarske kulturne agencije pri kojoj djeluje Istarska filmska komisija. Naime organizaciju pripremnih aktivnosti koje uključuju obilazak, snimanje i odabir lokacija za film preuzela je Istarska filmska komisija uz podršku Upravnog odjela za kulturu i Upravnog odjela za turizam Istarske županije te Turističke zajednice Istarske županije koji su prepoznali potencijale i promotivni učinak koji ovaj projekt donosi.

Radi se o čak 82 scene Bulajićevog filma kojima će Istra poslužiti kao scenografija svojim pejzažima, ambijentom sela i gradova, obalama mora i unutrašnjosti.

Do sada je uz vodstvo predstavnika Istarske filmske komisije obavljen trodnevni obilazak lokacija s redateljem Veljkom Bulajićem, producentom Tomislavom Žajom (Gral film d.o.o) i fotografom Jasenkom Rasolom u potrazi za

karakterističnim istarskim selima i krajolicima koji će vjerno evocirati filmsku radnju.

- Važno je istaknuti i suradnju s uvaženim književnikom Milanom Rakovcem koji će imati ulogu stručnog suradnika scenarista, veli Aleksandra Vinkerić.

Milan Rakovac izrazio je veliko zadovoljstvo što sudjeluje u tom projektu i kazao: "Tu se prožimaju i isprepliću događaji iz prošlosti i sadašnje vrijeme. To je priča o Nijemcu kome su se smučila sva zlodjela, koji bježi, i potom se vraća kao starac u Istru i suočava se s Europom današnjice, žrtvama, predrasudama, migrantima, odnosima prema migrantima, žicama i svime ostalim. Priča korespondira s današnjim vremenom. Znamo da je historia magistra vitae est, ali je ne uzimamo ozbiljno, kao što to pokazuju zidovi oko nas i u nama, kazao je Rakovac, koji upravo dovršava svoj rad na tom projektu.

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter