Veljko Bulajić ponovno snima u Istri

Veljko Bulajić i glavni glumački par Dijana Vidušin i poznati njemački glumac Tom Wlaschiha
Veljko Bulajić i glavni glumački par Dijana Vidušin i poznati njemački glumac Tom Wlaschiha

Dva dana prije službenog početka snimanja međunarodnu koprodukciju igranog filma "Bijeg do mora" - priče o njemačkom vojniku koji je u Drugom svjetskom ratu protiv svoje volje mobiliziran i bačen na ratište tadašnje Jugoslavije, i koji se bježeći od partizana preko cijele Istre zaljubi u Hrvaticu koja je u ratu ostala bez muža - jučer su u pulskoj Komunalnoj palači predstavili scenarist i redatelj Veljko Bulajić, glumci Dijana Vidušin i Goran Grgić, producent filma Tomislav Žaja iz produkcijske kuće Gral Film i direktor fotografije Stanko Herceg. Konferenciji su prisustvovali pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego.

Pobjeda čovječnosti

Bez ideologizacije jedne ili druge ratne strane, film je zamišljen kao suvremeni pogled, s distancom, neopterećen artikulacijom političkog i ideološkog kuta gledanja, a osnovna tema filma je pobjeda čovječnosti i ljubavi nad užasom i besmislom ratova koji dolaze i prolaze, ali razaraju ljudske vrijednosti običnih ljudi, tzv. malog čovjeka.

- U "Bijeg do mora" ulazim kao da mi je prvi put. Smatram da je to najvažnije u poslu redatelja. To nije film velikog budžeta, ali je film složene organizacije i složenog scenarija. Rad na scenariju trajao je tri-četiri godine, a u priči se prepliću ratno vrijeme i suvremenost. Imamo izuzetnu glumačku ekipu, kazao je Bulajić, dodavši da imaju velike ambicije, od premijere u Bruxellesu do Berlinalea, Cannesa i Venecije gdje su mu, veli, vrata otvorena.

Univerzalna tema

Rekavši da je tema filma univerzalna, bliska i svakom razumljiva i nažalost vrlo aktualna, producent Tomislav Žaja iz Gral Filma istaknuo je da je Bulajić veliko ime u povijesti  europske  kinematografije

- Oduševljava me Veljkov stvaralački duh i neiscrpna energija. Neuništiv je, kao da ima 35-40 godina, kazao je Žaja, najavivši premijeru za konac ove ili početak prošle godine.

Glavne uloge u filmu igraju poznati njemački glumac Tom Wlaschiha, Puljanke Dijana Vidušin i Jadranka Đokić, te Barbara Prpić, a u ostalim su ulogama Gerd Rigauer, Goran Grgić, Vili Matula, Sabina Toziya, Mirko Vlahović, Dušan Bućan, Milan Pleština, Meto Jovanovski i drugi.

Produkcija filma obavila je skoro petogodišnje studiozne pripreme filma i u tom procesu uspjela je internacionalizirati projekt, s ambicijom, veli Žaja, uspješnog prikazivanja u svjetskoj distribuciji.

Direktor fotografije Stanko Herceg rekao je da uzbuđen i da jedva čeka početak snimanja, izrazivši uvjerenje da snimaju jedan od važnijih povijesnih filmova.

Glumac Goran Grgić glumit će partizanskog zapovjednika. "Prekretnica filma je scena u kojoj taj zapovjednik povjeruje priči tog Nijemca. Uzbudljivo mi je to igrati", kazao je Grgić.

Pulski gradonačelnik zahvalio se redatelju Bulajiću što je izabrao Pulu i Istru kao mjesto snimanja i radnje ovog filma. "U ovo ludo vrijeme u svijetu i Europi, tema filma je apsolutno pogođena", kazao je Miletić.

Kazavši da Istra postaje vrlo privlačna filmska destinacija, istarski župan Valter Flego otkrio je da će se koncem ove godine "Bijeg do mora" premijerno prikazati u Bruxellesu.

Osim Istarske županije i Grada Pule, film se realizira se uz pomoć Istarske filmske komisije, a ravnateljica komisije Aleksandra Vinkerlić rekla je da od ovog filma očekuju velik promotivni učinak za Istarsku županiju.

Koproducenti filma su Dogma Studio iz Crne Gore, Geyzer Film iz Makedonije. Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a,  Ministarstva kulture Crne Gore i Agencije za film Makedonije.

Veljko Bulajić: "To je otvoren, slobodan film"

- To je otvoren, slobodan film, film koji nije ispolitiziran. To je ljudska drama; čak možemo reći da je to ljubavna priča između tri žene i jednog muškarca, kazao nam je jučer slavni 89-godišnji sineast Veljko Bulajić, najpoznatiji po filmovima "Bitka na Neretvi", "Kozara", "Vlak bez voznog reda" i "Atentat u Sarajevu". Dobitnik je brojnih domaćih i stranih uglednih nagrada, a "Bitka na Neretvi" mu je bila nominirana za Oscara za najbolji strani film.

O kakvoj je redateljskoj veličini riječ, govori i činjenica da mu je filmove pogledalo pola milijarde gledatelja na svim kontinentima. Bulajić je imao privilegiju i čast da mu se francuska premijera "Kozare" održi u Louvreu, i to uz laude Françoisa Truffauta, kao i da mu Pablo Picasso, koji je u karijeri napravio tek dva plakata, izradi plakat za "Bitku na Neretvi".

Dijana Vidušin: "Imam pozitivnu tremu"

Pulsko-zagrebačka glumica Dijana Vidušin glumi u filmu Anku, mladu udovicu koja živi u manjem mjestu u Istri. U ratu je izgubila muža, prima Nijemca u kuću, ne znajući da je Nijemac i između njih se rađa ljubavna priča.

- U samom scenariju nema puno dijaloga što je jako zanimljivo za glumca; jer se dosta toga temelji na neizrečenom. Glumac Tom Wlaschiha je izvrstan. Nema greške - Nijemac igra Nijemca, Istrijanka Istrijanku (smijeh). Tu smo pokriveni. Jako se veselim ovom projektu. Filmska ekipa je izvanredna, od glumaca do tehničkog dijela. Osjećam se sigurno; imam tremu, ali je pozitivna, zbog odgovornosti prema projektu velikog redatelja, a i zato što se radnja događa u Istri, kazala je Vidušin.

Prva klapa sutra u 8 sati u Rovinju

Snimanje filma počinje sutra ispred rovinjskog hotela Adriatic u 8 sati. Najveći dio filma, rečeno je jučer, snimat će se na brojnim lokacijama u Istri, a osim Rovinja i Pule, snimat će se i u Kršanu, Pazu, Cerovlju, Pićanu, okolici Žminja. (Zoran ANGELESKI, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter