Veljača u kinu Valli u znaku Oscara

Iz filma "12 godina ropstva"
Iz filma "12 godina ropstva"

Veljača jest kratka ali će u filmskom kino programu biti duga i zanimljiva. Pulsko kino Valli, također digitalizirani Pazin, Poreč i Rovinj nekako će istovremeno ići ukorak sa svjetskim gibanjima koja su ovog trena u znaku nominacija za Oscare. Dakle, prilika je i prije dodjele vidjeti i prosuditi kakve su čije šanse. Dio iz te ponude već smo vidjeli a ostatak slijedi. Tko još nije pogledao "Američke varalice" stigne do srijede, 4. veljače.

U tjednu koji slijedi sigurno će najviše interesa izazvati izravni konkurent ovom filmu, s također devet nominacija za Oscara, film Stevea McQueena "12 godina ropstva", američko-britanska adaptacija autobiografije Solomona Northupa iz 1853. godine o tome kako je slobodni Afroamerikanac otet i prodan u roblje.

Iako nije u nikakvoj nominaciji, a očito mu i ne treba, dokumentarac o najpopularnijem mladom svjetskom tinejdžeru  Justinu Bieberu "Justin Bieber’s Believe", Jona M. Chua također od danas igra u kinu Valli, a fanovi će moći uživati u vizualno zapanjujućim snimkama njegovih koncerata, a kamera zaviruje i iza pozornice.

Dolazi i "Vuk s Wall Streeta" Martina Scorsesea, američka biografska kriminalistička drama o životu Jordana Belforta u kojemu se Leonardu DiCapriju smiješi konačno Oscar.

"Philomena" Stephana Frearsa s četiri nominacije i glumicom Judi Dench, igra od 13.-19. veljače a priča je iz 1952., kada vrlo mlada djevojka ostaje trudna i rodi sina i potom za njim traga sljedećih 50 godina. Meryl Streep i Julia Roberts bore se za Oscare u filmu "Kolovoz u okrugu Osage" Johna Wellsa. Braći Joeu i Ethanu Coenu ne treba ni oscarovska preporuka za film "U glavi Llewyna Daviesa" (14.-19. veljače).

Dodajmo za kraj ove trke i animiranog Oscarovca "Snježno Kraljevstvo" u 3D tehnici.

Kraj bogate ovomjesečne filmske ponude zasladit će ljubljansko-pulski pisac i redatelj Goran Vojnović svojim najnovijim filmom "Čefurji raus" u petak, 21. veljače u 19 sati kada će u kinu Valli nazočiti pulskoj premijeri. (M. ĆURIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter