Veljača u kinu Valli

Pijev život
Pijev život

Veljača je tradicionalni mjesec rezerviran za Oscare (dodjela je 24. veljače u L. A.-u), a među 16 filmova koje ćemo u kinu Valli gledati je i "Pijev život" Anga Leeja, koji u utrku ulazi s čak 11 nominacija te još nekoliko hitova, a svakako tu spada novi peti nastavak akcijskog serijala "Umri muški" s Bruceom Willisom.

Kako smo "Argo" Bena Afflecka već vidjeli, Tarantinova "Djanga" upravo gledamo, sama činjenica da neki film dobije 11 nominacija je rijetkost i ide u one holivudske spomenare u kojima još uvijek stoji da je "Ben Hur" više od pola stoljeća još nenadmašan s 12 Oscara. Film igra do 6. veljače. Prvi tjedan veljače otvaraju još francusko-njemačko-belgijska komedija glumice i režiserke Julie Delpy "2 dana u New Yorku"; dugoočekivani novi film Francisa Forda Copolle "Između svjetova", s Valom Kilmerom i s uspomenom na E. A. Poa, dakle crni triler s pjesničkim prizvukom, te legendarni hrvatski film za djecu Mate Relje "Vlak u snijegu" (matineja subota i nedjelja, 3. i 4. te 9. i 10.).

Podsjetit ćemo se i na ljetošnje pulske festivalske priče, poput "Sonje i bika" Vlatke Vorkapić (od 14. do 20.) koji je do sada prikupio u kinima oko sto tisuća gledatelja, ili talijanski "Shun Li i pjesnik" Andrea Segre s Radom Šerbedžijom i Pulom u sižeu (7. - 13.), kao i animiranu komediju "Hotel Transilvanija" Genndyja Tartakovskog (14. - 27.). Nismo još gledali, ali smo prvi o tome pisali od snimanja u Murskoj Soboti do premijere u Mariboru, najnoviji i najgledaniji slovenski hit "Šanghaj" Marka Neberšnika (7.- 13.) komedija o životu Roma u kojemu igra i nekoliko hrvatskih aktera na čelu s Goranom Navojcem.

No, vratimo se komedijama: "Podmornica" Richarda Ayoode (7. - 13.) je romantičan uvod u Valentinovo, a za Dan zaljubljenih gledat ćemo ozbiljnu njemačku političku drama "Barbara" Christiana Petzolda (14. - 20.) o događajima ljubavnika iz Istočne Njemačke iz '80.-ih. Premda se ne čini nimalo smiješnim kako jedan debeli 35-godišnjak živi još s roditeljima, onoga trena kada se zaljubi kreće i američka crna komedija "Tajni adut" Todda Solondza, s Justinom Barthom, Christopherom Walkenom i Miom Farrow (21. - 27.).

A što je radio John McClane (Bruce Willis) dok je čeko ovaj najnoviji nastavak akcijskog serijala "Umri muški: Dobar dan za umiranje" Johna Moora (14. - 20.)? Malo je pucao sa Staloneom, Schwarzeneggerom, Van Dammoom i društvom u "Profesionalcima". Također,  triler "Let" vrijedan je svake pažnje zbog redatelja Roberta Zemeckisa, ali i glumca Denzela Washingtona (od 21. - 27.). Dokumentarci u veljači posvećeni su srpskom autoru Srđanu Keči u filmovima "Pismo ocu" i "Poslije rata" koje propituju neke zajedničke nam teme i dileme bliže prošlosti (21.- 27.).

Za one koji vole zaviriti u opus nacionalnih kinematografija prilika je druženje s ciklusom iranskog filma. Prvi je na programu, 7. u 17 sati "Alzheimer", humorna drama Amra Arafa iz 2010. o peripetijama jedne žena koja se skriva od stvarnosti; "Ljubav u četrdesetoj" Alija Reze Raissiana iz 2009. je drama o bračnoj idili koju pomućuje jedna stara ljubavna priča (14.) i obiteljska drama "Bez mene" Bahrama Tavakolija (2011.) je slobodna interpretacija na iranski način poznate Williamsove "Staklene menažerije" (21. veljače). (Piše Mate ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter