Veljaca u kinu Valli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadeset filmova, od kojih prevladavaju obiteljske drame, horori i trileri, uglavnom cine program kina Valli u veljaci. Vecina ponudenog iz uobicajenog izbora hitovi, nezavisni i djecji filmovi su iz europske (ko)produkcije, njih cak deset, koje otvaraju 3. veljace Norvežani svojim filmom za mlade "Carobno srebro", koji ostaje na programu do 16. veljace.

Ostali filmovi su u znaku Francuza, Talijana, Nijemaca i Španjolaca, a tu su i Turci, Rusi, Švicarci i Srbi, uglavnom kroz koprodukcije, dok one prave domace (pulske cak) snage zastupaju Robert Tomic Zuber, Vibor Juhas i Marko Bolkovic, a na repertoaru je i film Danila Šerbedžije "72 dana", koji se istovremeno prikazuje i u Švedskoj (do 7. veljace) na tamošnjem festivalu.

Amerikancima pripada sedam filmova, uglavnom onih iz hit programa, a za Valentinovo ce Puljani moci svoje partnere odvesti u kino na "Lov na vještice" s Nicolasom Cageom i Christopherom Leejem, iza kojega se krije zapravo "Posljednji templar", film Dominica Sena o herojskom križaru i njegovom najboljem prijatelju koji su se vratili kuci u Europu, koju je u meduvremenu opustošila kuga, nakon godina strašnih borbi na Istoku.

Crkveni poglavari uvjereni su da je za tu pošast kriva djevojka koju su proglasili vješticom. Za našu ce publiku biti zanimljiva i cinjenica da je dio prizora iz filma sniman na Kamenjaku.

E sad, zašto, recimo, za Dan zaljubljenih nisu stavili "Turista" Floriana Henckela von Donnersmarcka s Johnnyjem Deppom, Angelinom Jolie i Timothyjem Daltonom (bivši 007), romanticnu triler zgodu o americkom turistu Franku u Italiji koji lijeci slomljeno srce, a onda susrece Elise, Britanku koja ga iskoristi kao mamac da bi zavarala one koji prate njenog bivšeg partnera kriminalca? Taj je film na programu od 3. veljace.

Ili možda "Upoznat ceš visokog, tamnog stranca", romanticnu dramu Woodyja Allena s Gemmom Jones, Pauline Collins, Anthonyjem Hopkinsom, Naomi Watts i Antoniom Banderasom, o tome kako nas iluzije vrlo lako mogu uciniti blesavima - naravno na cinican woodyjevski nacin? Film igra od 17. veljace.

No, možda bolje i to nego, recimo, "Ženu sa slomljenim nosom", srpsku polukomediju Srdana Koljevica s Nebojšom Glogovcem i Anicom Dobrom (od 24. veljace), ili "Paranormalno 2" Toda Williamasa, o provali u obiteljsku kucu nakon cega u dom postavljaju videonadzor, a onda zaredaju dogadaji od kojih ce im se smraciti pred ocima (od 17. veljace).

Djecji program cine dva filma koja se protežu na dva tjedna, vec spomenuti norveški te od 17. veljace do kraja mjeseca "Vrlo zapetljana prica", Disneyjev crtic sinkroniziran na hrvatski.

Ciklus horora otvara u srijedu, 9. veljace, francusko-talijanski klasik iz 1959. "Oci bez lica" Georgesa Franjua u kojemu igra Alida Valli, a govori o poznatom pariškom plasticnom kirurgu dr. Génessieru kojeg muci osjecaj krivnje zbog prometne nesrece u kojoj je njegovoj kceri Christiane unakaženo lice. Želja da popravi štetu prelazi u opsesiju u cemu mu pomaže asistentica Louise.

Drugi film je na programu 16. veljace, a rijec je o "Povecanju" (Blow Up) talijanskog maga Michelangela Antonionija u britanskoj produkciji. Jedan je to od tri njegova filma koja je radio s Carlom Pontijem na engleskom jeziku i ujedno najuspješniji, zahvaljujuci glumcima Vanessi Redgrave, Sari Miles, Jeane Birkin i scenama seksa koje su te 1966. smatrane eksciplitnima.

Baš zbog toga trebalo bi ubuduce Antonionija predstaviti i s ostala dva "engleska" filma, pogotovo "Dolinom smrti", koja korespondira s današnjim studentskim nemirima i mladima bez nade, ali i zbog glazbe Floyda, Stonesa i još nekih gurua rocka, te takoder filmom "Zanimanje reporter" s Jackom Nicholsonom, koji bi itekako dobro došlo pogledati danas.

Hongkonški film "Oko" u režiji Oxide Pang Chun i Dannyja Pangigranija treci je iz ovog ciklusa (23. veljace) i nešto je mladi, iz 2002., a govori o dvadesetogodišnjoj slijepoj violoncelistici Mun kojoj se ukaže prilika da progleda, a kada operacija uspije, pitamo se što ce i kako gledati oko sebe?

"Sirotište"
Juana Antonija Bayona je španjolsko-meksicki film o bivšem sirotištu gdje netko cak može provesti i sretno djetinjstvo, ali ce se duhovi prošlosti kad-tad javiti i suociti s istinom. Film igra 2. ožujka.

Od ostalih filmova izdvajam "Sljedeca 3 dana" (od 10. veljace) Paula Haggisa s Russellom Croweom, Elizabeth Banks i Olivijom Wilde o tome kako se muž bori za ženu osudenu za ubojstvo, vjeruje da je nevina te je pokušava na sve nacine spasiti, pa cak i iz zatvora.

"Poštena igra"
Douga Limana (od 24. veljace) drama je inspirirana iskustvima CIA-ine tajne agentice nakon što je otkriven njezin tajni status novinarima, a sve poslije je borba jedne žene da vrati svoj život u normalu. Igraju Naimi Wats i Sean Penn.

"Koncert"
Radua Mihaileanua je glazbena komedija o Andreu Filipovu, cudu od djeteta, slavnom dirigentu Boljšoj orkestra, koji je kao 50-godišnjak još tamo, ali kao cistac, jer je za vrijeme komunisticke ere otpušten jer se nije želio riješiti židovskih sviraca (od 3. veljace).

"Cetiri lica"
Michelangela Frammartina drama je o starom pastiru koji još uvijek cuva ovce pod vedrim nebom Calabrie te vjeruje da bolest može lijeciti prašinom koju svakodnevno skuplja s poda crkve, miješa je s vodom i pije (od 10. veljace).

I konacno malo pažnje našim autorima koji ce biti predstavljeni u Posebnom dogadanju (23. veljace). Kratki psihološki triler "Bez izlaza" potpisuju Vibor Juhas i Marko Bolkovic, pioniri Pulske filmske radionice, dok je Robert Tomic Zuber, autor dokumentarca "Mila traži Seneidu", na programu od 25. veljace.


Podijeli: Facebook Twiter