Velimiru Todorovicu bronca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Troje mladih hrvatskih filmskih autora osvojilo je drugu i dvije trece nagrade na 72. svjetskom festivalu neprofesijskog filma (UNICA 2009.) održanom u poljskom gradu Gdanjsku od 4. do 12. rujna, izvijestio je Hrvatski filmski savez (HFS). U konkurenciji trideset zemalja hrvatska predstavnica Hana Jušic osvojila je s igranim filmom "Danijel", u produkciji Akademije dramske umjetnosti (ADU), drugo mjesto, a Puljanin Velimir Todorovic s dokumentarcem "Trkušica" i Ivan Livakovic s igranim filmom "Mali prljavi mjehurici", takoder u produkciji ADU-a, trecu nagradu i broncanu medalju.

Pošto je hrvatska reprezentacija prošle godine proglašena najzanimljivijom nacionalnom selekcijom, to je još jedan veliki uspjeh hrvatskog filma na festivalu UNICA, koji ce se sljedece godine održati u švicarskom gradu Einsiedelnu, napominje HFS.

Kratki film "Trkušica" premijerno je prikazan krajem 2008. godine u Puli, a do sada je osvojio i prvu nagradu na 40. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva u Zagrebu. Radi se o kratkom filmu u kojem se opisuje ritual brijanja autorovog djeda. Krupni planovi brijanja i djedov glas izvan kadra koji pripovijeda dogadaje iz partizanske prošlosti kljucni su elementi tog osjecajnog filma, što je prepoznao i nagradio i žiri u Gdanjsku.


Podijeli: Facebook Twiter