Veliku nagradu Kringe osvojili T. Pinčan i T. Jehnić

Start utrke s karjolama na novoj stazi u Plovanovoj vali (D. ŠIŠOVIĆ)
Start utrke s karjolama na novoj stazi u Plovanovoj vali (D. ŠIŠOVIĆ)

Uz bogat, čak peterodnevni program, Križanci su obilježili svoj najveći godišnji blagdan, feštu Svete Marije Velike. Još u nedjelju obilježavanje križanskog blagdana počelo je turnirom u gađanju glinenih golubova u organizaciji tinjanske Lovačke udruge Golub. Natjecalo se 35 lovaca, a prvo je mjesto na kraju osvojio Mladen Bugarin, drugo Matija Banko i treće Sandi Hrvatin, dok je od gostujućih lovaca najbolji bio Petar Žiković iz Višnjana.

U ponedjeljak se počeo odigravati nogometni turnir u kome je sudjelovalo 12 ekipa, a u srijedu je odigrano finale u kojemu je ekipa Tinjana pobijedila ekipu Antonio iz Višnjana, dok je treće mjesto osvojila ekipa Višnjan. Turnir u pljočkanju, pučkome sportu bez kojeg ne može proći nijedna fešta na Tinjanštini, okupio je 14 ekipa iz cijele Istre.

Pobijedila je ekipa Tinjana za koju su igrali Ljubo Milohanić i Dragan matika, drugo je mjesto osvojila ekipa Nevodi (Branko Družeta i Sandi Belas), a treće ekipa Neverin (Vladimir Korotaj i Anton Pahović). U boćarskom je turniru pak pobijedila ekipa Pavletići za koju su igrali Dušan Mofardin i Darko Fabris, drugo je mjesto osvojila ekipa Mofardini (Nevio Mofardin i Đenio Mofardin), a treće ekipa Pilati (Ivica Erik i Matija Erik).

Završni dan križanskih blagdanskih fešti, četvrtak, počeo je svečanom svetom misom, a popodnevni program otvoren je aero-mitingom. Padobranski skokovi su zbog vjetra bili otkazani, pa je publika uživala u avionskim akrobacijama pilota iz Aero-kluba Vrsar.

Središnji događaj fešte u četvrtak bila je utrka u karjolama za Veliku nagradu Kringe, ovom prilikom prvi put održana na novouređenoj stazi u dolcu zvanom Plovanova vala. Iako je atraktivna utrka privukla poveći broj gledatelja, za natjecanje se prijavilo svega šest ekipa, koje su se najprije u izlučnim utrkama s dva kruga borile za ulazak u finale.

Ovo atraktivno natjecanje nije prošlo bez rizika, pa je bilo i razbijenih karjola, i ekipa koje nisu uspjele doći do cilja. U završnoj utrci koja se vozila četiri kruga najbrža je bila, osvojivši pobjednički pehar i nagradni pršut, ekipa Pink Panter odnosno Toni Pinčan i Teodor Jehnić. Drugo je mjesto osvojila posada "Nikad sila" za koju su vozili Nikola Zović i Danijel Ujčić, a treće je mjesto pripalo posadi "Probudite se" (Matko Hrvatin i Paolo Prenc).

U nastavku programa brojnoj se publici predstavila pjesnička sekcija Društva tjelesnih invalida iz Pazina sa svojim voditeljem Draganom Gortanom, a zatim su nastupili najmlađi plesači iz tinjanskog Folklornog društva Kumpanija kosirići. Fešta je zaključena plesnom zabavom uz Koktelse. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter