Velikom finalu odazvalo se gotovo 200 biciklista

Sa snimanja emisije "Seoska gozba" u agroturizmu Ograde (foto Radio Pula)
Sa snimanja emisije "Seoska gozba" u agroturizmu Ograde (foto Radio Pula)

Gotovo 200 biciklista startalo je danas prijepodne s Verudele u sklopu posljednje od šest biciklijada "Jug na dva kotača". Nakon rekreativne vožnje biciklima pred ljeto u Medulinu, Fažani, Vodnjanu i Šišanu te nakon ljetne špice u Divšićima, na red je s jeseni došla i Pula, a lijep sunčan dan uljepšao je finalnu vožnju mnogih zagriženih biciklista, ali i rekreativaca, obiteljskih grupa, djece…

Biciklisti su vozili od Verudele preko ulice Veruda i Tomasinijevom do Mornaričkog parka, zatim Sv. Polikarpom, Revelanteovom, Fiselom i Valovinama do auto kampa Stoja gdje je bio predviđen predah. Nakon đira ulicama Lungomare i Veruda te nakon sat i pol vožnje ne previše zahtjevnog tempa vratili su se pred tvrđavu na Verudeli.

Tih 20-ak kilometara ne predstavlja nikakav problem ni malom Matteu Perkoviću, koji je na biciklijadu iz Valbandona stigao s roditeljima i mlađim bratom.

- Stalno vozim biciklu, to mi nije problem voziti, rekao nam je Matteo koji je danas dobio i majicu biciklijade, s obzirom da je sudjelovao na četiri ovogodišnje vožnje.

- Bili smo na tri dosadašnje biciklijade, a ovo nam je četvrta. Tako da djeca i ja dobivamo majice, a mama ne, poručio je njegov otac Fabrizio Perković.

Oni koji pečatom mogu potvrditi da su se odazvali četiri ili više puta manifestaciji, sudjeluju i u tomboli s brojnim i bogatim nagradama. Od 194 sudionika, koliko ih se prijavilo na pulsku biciklijadu, njih 106 ispunjavalo je taj kriterij.

- Ovo je dobar prosjek. Po biciklijadi bude između 150 i 200 sudionika, a jedino ih je bilo više u Fažani, mislim oko 400. Vozila se u svibnju, bilo je toplo i lijepo vrijeme i puno se biciklista odazvalo u Fažanu, rekla je Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Pula. Biciklijade "Jug na dva kotača" upravo i organiziraju ZT-ovi s područja južne Istre, a suorganizatori su im biciklistička i druga sportska društva.

- Moram priznati da smo prvi put na ovoj biciklijadi. Ali inače vozimo bicikle i to baš ovim rutama koje ćemo danas obići. Kad god je sunce nastojimo biti vani, na biciklima, rekla nam je uoči starta Gordana Vičić Harić u društvu sinova. Iako se trasa kretala asfaltom, dominirali su brdski bicikli, među kojima i oni "nabrijani" za spust, a gradski, muški ili ženski, dvotočkaši mogli su se izbrojati na prste. U gužvi smo zamijetili tek jednu trkačicu, cestovnu specijalku opasno tankih guma.

- Ma vozim ja i mountain bike, ali i ovu. Volim i jednu i drugu. Biciklizam mi je strast. Ipak, samo sam jednom sudjelovao na ovoj biciklijadi, ali sam zato bio na svim onima što su se godinama unazad organizirale u Puli. I Istru sam prošao više puta uzduž i poprijeko biciklom, kaže nam Puljanin Dino Jurcan. Kroz razgovor nam otkriva da kao mladić nije vozio biciklu, već motocikl.

- Kod mene su prvo bili motori, pa onda bičiklete. Sada je biciklizam ljubav, smije se šjor Jurcan.

Maškare na kotačima

Biciklijada je zapravo veselje i zabava svim ljubiteljima pedaliranja. Zato i ne mora patiti od formalnosti. To je pokazao Zoran Štros, Zagrepčanin s pulskom adresom, koji se u šarenoj povorci biciklističkih dresova isticao iznošenim radnim trlišem i neobičnim metalno-kožnim šljemom.

- Želio sam biti jedinstven, originalan. Mislim da sam i uspio u tome, rekao je Štros. Kaciga, odnosno njen metalni dio podsjeća na stare vojne njemačke šljemove, no zbog kožnog dodatka može se zaključiti da je pripadala vatrogascima.

- To je jako stari šljem, vjerojatno vatrogasni jer je i fluorescentan. Našao sam ga, ne znam točno iz kojeg je razdoblja, ali danas će poslužiti. Možda nekoga potakne na ideju da se organizira i maškarijada na biciklima, zaključio je Štros spremajući se za start. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter