Velikodušni oslonac i podrška starijima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ona dode svaki petak kada imamo vježbe. Nekad i utorkom, ali nikad praznih ruku. Uvijek nas razveseli svojim dolaskom i svaki nam put nešto procita", rekla nam je o Dunji Ladavac Danica Grubiša, jedna od redovitih korisnica Dnevnog boravka za starije osobe u Pazinu. Ladavac je volonterka koja je prije osam mjeseci samoinicijativno pocela posjecivati korisnike Dnevnog boravka nakon što je prvi put došla da bi im svojom donacijom pomogla u opremanju kuhinje. Danas za nju baš svi imaju samo rijeci hvale: od korisnika i domacica pa do voditelja Radenka Vadanjela. I sami smo se uvjerili s kolikim veseljem korisnici boravka ocekuju njezin posjet, a ona je i ovog puta donijela kolace i sokove.

- Kad sam prvi put došla, zatekla sam mnogo žena koje godinama znam i tako ugodno popricala s njima. Sada dolazim zato što su me tako lijepo prihvatili. Kad sam s njima, osjecam se ugodno i sretno, rekla nam je Ladavac.

Godinama je, kaže, pisala poeziju i razlicite impresije, ali samo za sebe i svoje susjede. Danas su oni njezina inspiracija, a svakog petka i vjerna publika. Oni njoj pokažu što su tijekom tjedna napravili u raznim radionicama, ona im isprica poneki vic i tako provedu barem sat i pol u ugodnom druženju. Darovali su joj vec nebrojeno mnogo rukotvorina koje izraduju, ali, kako nam je rekla, njihov osmijeh i veselje najveca su joj nagrada za njezin trud.

- Trebala bih doma imati jedan ormar samo za sve te krasne darove. Da te stvari vidite u nekom izlogu, nikad ne biste pomislili da je onaj tko je to izradio netko koga smatrate starim. Posebno su me dirnuli Serdo Jedrejcic i Juraj Jop, koji su mi posvetili mnoge pjesme i pisma, napomenula nam je Ladavac.

Veliku podršku, pogotovo financijsku, u njezinom nastojanju da korisnicima Dnevnog boravka, koji najcešce žive sami, barem malo uljepša starost, pružaju joj clanovi njezine obitelji, jer je, kao i vecina njezinih prijatelja iz Dnevnog boravka, umirovljenica. Nekad je radila u pogonu Tvornice tapeta Pazinka. Za korisnike pazinskog Dnevnog boravka nedavno je organizirala druženje u Hekima, kada je uz pomoc svoje obitelji i susjeda za njih pripremila prigodnu zakusku, a potom ih provela selom i odvela u šetnju do obližnje crkve Svete Lucije. Njezin se sin bavi paraglidingom pa joj je u planu organizirati i izlet na Raspadalicu.

- Svaki nas petak uvijek iznova obraduje i vidi se da to radi punim srcem. Veliki nam je oslonac i podrška, kakvu god mi pomoc od nje tražili, potvrdila nam je Sophie Cvitko, jedna od domacica u Dnevnom boravku.


Podijeli: Facebook Twiter