Veliko zanimanje za tradicijsku tjesteninu

Spletke i intrige vođene u rimsko dobra na fažanskoj rivi dočarale su božice
Spletke i intrige vođene u rimsko dobra na fažanskoj rivi dočarale su božice

Zad žminjskog kaštela održan je minulog vikenda 4. istarski festival pašte posvećen tradicijskoj istarskoj tjestenini. Općina Žminj i Turistička zajednica općine Žminj organizirali su manifestaciju tijekom koje su posjetiteljima pod krošnjama u ugodnom povijesnom ambijentu pružili zanimljivu ponudu raznih jela od tjestenina.

Na festivalu je predstavljen Žminjski pjat pašte koji je osmislio Deniz Zembo, po mnogima najkreativniji kuhar u Hrvatskoj, u kojem su objedinjeni proizvodi Mljekare Latus, Pršutane Jelenić, OPG-a Žminjski gušti i Agroturizma Paladnjaki. Uz ovo zanimljivo jelo koje je pobudilo veliko zanimanje posjetitelja na jelovniku su bile okruglice od kruha i pancete u pašticadi od boškarina, njoki u pikantnom šugu od istarske kobasice, kapara, lovora i malvazije, zatim ravioli s gamberima i tikvicama, te labinski krafi s grožđicama i šećerom. Uz to Agroturizam Ferlin ponudio je starinsko, danas zaboravljeno jelo, a to su makaruni sa škorupom.

Kako umijesiti dobre makarune i fuže

U velikom cooking showu, uz vrhunske kuhare Ljudevita Sabu, Damira Modrušana, Deniza Zemba te Agroturizma Ferlin i njihovih gostiju mogli su se degustirati ponuđeni jelovnici od domaće tjestenine interpretirane u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji. Uz ponudu jela od tjestenina festival su upotpunili razni popratni sadržaja, od stručnih predavanja i radionica izrade tjestenine po starim receptima, do igara i kreativnih radionica za djecu na temu tjestenine. Kako umijesiti dobre makarune i fuže s posjetiteljima su podijelile žminjske domaćice Zdenka Jakus, Gracijela Damijanić i Marija Bančić. One su posjetitelje podučavale kako se pripremaju fuži, te makaruni, pljukanci ili frekatići, ovisno kako se u kojem kraju naziva ova tjestenina. Alenka Fak, vlasnica tvrtke Marial, održala je radionicu izrade krafa, a u festivalskom baru gosti su mogli kušati Prvo viško pivo. Uz pivske stručnjake Miodraga Silu i Nebojšu Tarabuma piva je s umacima sljubljivao Kristijan Benić, pobjednik ovogodišnjeg showa "3,2,1 - kuhaj".

Posjetitelji strpljivo čekali u redu

Pred gostima koji su se okupili u doista velikom broju, festival je otvorio žminjski načelnik Željko Plavšić, naglasivši kako se ovim festivalom, ali i popratnim aktivnostima koje ga prate Žminj nastoji brendirati kao enogastronomska destinacija. Koliki su doista veliki i ozbiljni potencijali za to posjetitelji su se mogli osvjedočiti na mnogom štandovima postavljenima Zad Kaštela. Osim raznih vrsta tjestenina na njima su se nudile mnoge istarske tradicijske delicije poput pršuta, kobasica i pancete, ali bilo je tu i raznih pripravaka od uzgojenog i samoniklog bilja, kolača slastica, te raznih predmeta za domaćinstvo. Obzirom na bogatu ponudu, ponajprije ukusne tjestenine, ali i drugih proizvoda ne čudi što su posjetitelji da bi kušali nešto od toga strpljivo čekali u redu. Unatoč tomu svi su na kraju, već pri prvom zalogaju zaključili kako je vrijedilo čekati i kušati nešto doista specifično u ponudi istarske tradicijske gastronomije.

Nakon okrepe nerijetki su kušali dobru lokalnu malvaziju, a bilo je onih koji, zapravo koje, jer uglavnom su to bile žene ili djevojke, koje su se okušale u izradi domaće tjestenine. Tako smo na štandu uz žminjske domaćice sreli Valentinu Fak iz Vozilića, koja je od Zdenke Jakus učila kako se rade makaruni.

- Učila sam ja to od bake, a kod gospođe Zdenke mi se to učinilo jako zanimljivim, pa sam se pridružila, kaže Valentina. Na pitanje kako se rade makaruni odgovara: "Uzme se komadić tijesta koji se može mijesiti između ruku ili  na daski. No prije toga treba zamijesiti tijesto od brašna i vode u koje se doda malo soli, a može se dodati i jaje".

Na mladost podsjetili makaruni sa škorupom

Žminjskim domaćicama pridružila se jedna posjetiteljica iz Australije, zapravo rođena je u Vukovaru, ali odrasla je u Australiji. Želeći ostati anonimna, potvrdila je staru izreku kako su najbolji makaruni oni umiješeni na djevojačkom bedru. Dodala je kako u Žminju doista uživa, ovaj joj je festival lijep i zabavan, a i hrana je ukusna. Kako ne bi bila ukusna kad su organizatori dali sve od sebe da gostima ponude najbolje iz svoje tradicijske kuhinje, a među tradicijskim jelima mnoge su na mladost podsjetili makaruni sa škorupom (vrhnjem). To je tradicijsko jelo Nevenu Ferlinu iz Agroturizma Ferlin pomagao pripremati načelnik općine Žminj Željko Plavčić. Recept je jednostavan, ali ukusan. Kuhane makarune prelije se rastopljenim škorupom.

- To je jednostavno seljačko jelo, koje danas vole mnogi gosti, jer se u njemu osjeća ukus pravog domaćeg škorupa ili vrhnja, koje se u dućanima ne može nabaviti, kaže Neven Ferlin.

I tako od štanda do štanda, uz zalogaj do zalogaja i od gutljaja do gutljaja, do kasnih večernjih sati mnogi su uživali u tradicijskim, za neke zaboravljenim, a za neke tek otkrivenim okusima. Uz dobru hranu i piće vrijeme je Zad Kaštela malo sporije teklo. Taj je svojevrsni povratak u prošlost ljubiteljima dobre hrane i pića odabirom glazbe dobro upotpunila umaška grupa Febra. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)





Podijeli: Facebook Twiter