Veliko zagađenje zraka u Londonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki oblak smoga prekrio je u srijedu London i veliki dio Engleske, koja se već nalazi pod nadzorom Europske komisije zbog kvalitete zraka koji udišu Britanci i vrlo visoke razine zagađenosti.

Ministarstvo okoliša objavilo je da su tri razloga velikog zagađenja koje bi trebalo potrajati do petka: lokalno zagađenje, industrijsko zagađenje s europskog kontinenta i prašina od pijeska Sahare koju donosi vjetar s jugoistoka.

Iako je vrijeme posebno blago s obzirom na godišnje doba, s temperaturama koje se kreću do 20 stupnjeva u Londonu, ministarstvo okoliša preporučilo je osjetljivim osobama da izbjegavaju intenzivne napore izvan kuće.

Neka područja na jugu i istoku trebala bi u srijedu dosegnuti razinu zagađenja devet pa čak i deset na ljestvici od deset, prema službenim predviđanjima.

London je u srijedu ujutro bio prekriven dobro vidljivim oblakom zagađenja, a automobili uz pločnike, među kojima onaj premijera Davida Camerona, bili su prekriveni tankim slojem crvenog pijeska.

Do vrhunca u zagađenju dolazi u trenutku kad je Europska komisija pokrenula 20. veljače sudske postupke protiv Velike Britanije zbog neispunjavanja obveze smanjenja pretjerane razine dušikovog dioksida (NO2), toksičnog ispušnog plina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter